Cathedra szó jelentése

A cathedra szó a latin eredetű szó, melynek jelentése ‘ülőhely’, ‘szék’ vagy ‘trón’. A cathedra eredetileg a püspöki székre vonatkozott, melyet a püspökök a katolikus gyülekezetekben használtak. Az idők folyamán a cathedra szót elkezdték használni más székekre is, beleértve a professzorok székeit is. Ez a cikk bemutatja a cathedra szó jelentését, történetét és jelentőségét.

Lexikológia

A Cathedra szó eredetileg a latinban használatos, amelynek jelentése „szék”. Az eredeti kontextusban a Cathedra szó a főpapok székére utalt, amelyet a katolikus egyházban használnak. A Cathedra szót ma már a köznyelvben is használják, amelyet a tanárok székére használnak, amelyet az iskolákban használnak. Az iskolákban a Cathedra szó arra utal, hogy a tanár a legfelsőbb autoritás az iskolában, és a tanár az, aki a tanulókat tanítja és vezeti. Az iskolákban a Cathedra szót a tanárok székére használják, hogy jelezzék, hogy a tanár a legfelsőbb autoritás az iskolában.

Etimológia

A Cathedra szó eredete közvetlenül kapcsolódik a latin kathedralis szóhoz, amely magában foglalja a „katedrális” fogalmát. A kathedralis szó eredete a görög kathédrá szóból származik, amely magában foglalja a „ülőhelyet” vagy a „ülőhelyet” jelent. Az ógörög kathédrá szó eredendően a következő szavakból származik: kata, amely „lefelé” jelent, és hédrá, amely „ülőhelyet” jelent. Ez azt jelenti, hogy a Cathedra szó eredete az „alá ültetés” fogalmával van összefüggésben. A Cathedra szó egy másik fontos jelentése a „katolikus egyház feje”, amely a pápa szimbolikus székét jelenti. Ez azt jelenti, hogy a Cathedra szó eredete egyházi kontextusban is használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A Cathedra szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a cathedra egy főpapi szék, amelyet egy egyházi vezető használ. A szó eredete a görög „kathedra” szóból származik, amelynek jelentése „ülőhely”. A Cambridge szótár szerint a cathedra egy magas szék, amelyet egy egyházi vezető használ, és amelyhez számos különleges jog és cím társul. A Collins szótár szerint a cathedra egy magas szék, amelyet egy egyházi vezető használ, és amelyhez a különböző egyházi jogok és címek társulnak.

Asszociációk

 • professor.
 • lecture.
 • university.
 • knowledge.
 • students.
 • textbooks.
 • exams.
 • research.
 • chalkboard.
 • academic.

Szinonimák

 1. Chair.
 2. Throne.
 3. Pulpit.
 4. Lectern.
 5. Dais.
 6. Bench.
 7. Professorship.
 8. Academy.
 9. Institute.
 10. Faculty.

Példamondatok

 1. Az egyetem általánosan elismert cathedra tanárai a legjobbak.
 2. A katedra szimbolizálja a tudományos előrehaladást.
 3. A cathedra a tudományos kutatás központja.
 4. Az egyetem rektora a cathedra vezetője.
 5. Az egyetemnek van egy cathedra, amelyet a diákok számára nyitottak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: