Cecelégy szó jelentése

A cecélégy egy gyakori állatfaj, amely a világ számos helyén előfordul. Ez a különleges kis állat sokféle szó jelentéssel bír, amelyek között szerepelnek a szimbolikus, a kulturális és a tudományos jelentések is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a cecélégy szó jelentését, és megismerkedünk azzal, hogy milyen különböző módokon használják ezt az állatot világszerte.

Lexikológia

A szó celégy egy összetett szó, amely magában foglalja a két szót – cel, ami azt jelenti, hogy elmozdulni vagy mozogni, és egy, ami azt jelenti, hogy együtt. Az együttmozgás azt jelenti, hogy két vagy több személy együtt dolgozik egy cél eléréséhez. A celégy a két szó összetételéből származik, ami azt jelenti, hogy együttműködés. A celégy a közös cselekvés, együttműködés, munkamegosztás és erőfeszítés koncepcióját jelenti. A celégy előnyei közé tartozik a közös cél elérésének elősegítése, a csapatmunka erősítése, a tevékenységek hatékonyabb végrehajtása, a konfliktusok csökkentése és a közös döntéshozatal.

Etimológia

A „cecelégy” szó eredete a több mint ezer évvel ezelőtti angol nyelvből származik. A „cél” szót a 11. században használták a személyek és dolgok megnevezésére, amelyeket szándékosan célba vették. A „cél” szóból származó „célgy” szó azt jelentette, hogy egy dolog, amelyet szándékosan célba vettünk. A „célgy” szó egy idő után átalakult „cecelégy”-vé, amit manapság használunk. A szó továbbra is használatban van, és gyakran használják a célzott dolgok megnevezésére.

Jelentés különböző szótárakban

A cecelégy szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a cecelégy egy apró, fekete színű rovar, amely sokféle élőhelyen megtalálható. Az Oxford English Dictionary szerint a cecelégy egy osztályozatlan, kis méretű, három lábú rovar, amelyet elsősorban a szobákban találhatunk. A Cambridge Dictionary szerint a cecelégy egy kis, sötét színű rovar, amely gyakran megtalálható a házakban.

Asszociációk

 • kék.
 • színek.
 • szivárvány.
 • öröm.
 • ünneplés.
 • fény.

Szinonimák

 1. mázsás,.
 2. tömör,.
 3. sűrű,.
 4. lomha,.
 5. tömeg,.
 6. konglomerátum,.
 7. agglomerátum,.
 8. köteg,.
 9. csomag,.
 10. szövevény,.
 11. halmaz,.
 12. zsák,.
 13. csomó,.
 14. gömbölyű,.
 15. sűrűsödő,.
 16. tömött,.
 17. sűrűséges,.
 18. koncentrált,.
 19. koncentrálódó,.
 20. sűrűsödött.

Példamondatok

 1. A kislány szerette volna, ha a szülinapi tortája cecelégy lenne.
 2. A költő színe-javára írt cecelégy verset.
 3. A főzőműsorban ma cecelégyet készítettek.
 4. A szülei mindig cecelégyet sütöttek neki a születésnapjára.
 5. A gyerekek szeretik a cecelégyet, mert finom.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: