Centrifuga szó jelentése

A centrifuga egy olyan készülék, amely segítségével a sűrűségi különbségek kihasználásával szétválaszthatók a folyadékok, gázok vagy szilárd anyagok. A centrifuga szó jelentése számos kultúrában eltérő, de alapvetően a középpont körüli fordulatot jelenti. A centrifuga különböző iparágakban használatos, és számos előnye van. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a centrifuga szó jelentését, és bemutatjuk azokat az előnyöket, amelyeket a centrifuga kínál.

Lexikológia

A centrifuga egy olyan mechanikus eszköz, amely összetevőket szétválaszt, szeparálva őket egymástól. A centrifuga egy olyan mechanikus szeparációs eljárás, amely összetevőket különböző mértékben szétválaszt, miközben különböző sebességekkel és erőkkel forgatja őket. A centrifuga általában egy állandó sebességgel működő, tengely körüli mozgást végző eszköz, amely a különböző összetevőket különböző sebességekkel és erőkkel forgatja, ezáltal elválasztva őket egymástól. Az elválasztás folyamatának eredményeként, az összetevők különböző sebességeket és erőket kapnak, ami lehetővé teszi, hogy különböző mértékben szétválasszák őket.

Etimológia

A centrifuga szó eredete a latin közelítéssel „centrum” és „fugere” szavakból származik, melyeket összevonva „centrifugálni” jelent. A kifejezés első használata a 17. században történt meg, amikor az első centrifugálógépek megjelentek. Ezek a gépek a forgatónyomaték segítségével különböző anyagokat osztottak szét, különösen a mezőgazdasági és ipari alkalmazásokban. Az első centrifugálógép egy hagyományos kerékkel volt felszerelve, amelynek segítségével a gép középpontjába helyezett anyagokat szétszórhatták. Azóta a centrifugálógépek sokkal fejlettebbek lettek, és már többféle alkalmazásuk van, köztük a víztisztítás, a vegyipar, a kémiai feldolgozás és a biotechnológia területén.

Jelentés különböző szótárakban

Centrifuga szó jelentése számos szótárban eltérő. Az Oxford English Dictionary szerint a centrifuga egy olyan eszköz, amely a gyors fordulatszámú elforgatás segítségével szétosztja az anyagot a különböző komponenseire. A Cambridge Dictionary szerint a centrifuga egy olyan eszköz, amelyet a centrifugális erő segítségével használnak szétosztáshoz vagy szeparáláshoz. A Merriam-Webster Dictionary szerint a centrifuga olyan eszköz, amelyet a centrifugális erő segítségével használnak szétosztáshoz, szeparáláshoz vagy koncentráláshoz.

Asszociációk

 • motor.
 • spin.
 • gyorsulás.
 • centrifugális erő.
 • tárolóedény.
 • centrifugálás.
 • mágneses tér.
 • víz eltávolítása.
 • szeparálás.

Szinonimák

 1. Szétválaszt.
 2. Rotál.
 3. Forgás.
 4. Pörget.
 5. Keringet.
 6. Forgómozgás.
 7. Centrifugál.
 8. Körbeforgat.

Példamondatok

 1. A centrifuga segítségével a vérünket tudjuk szétválasztani a vérkomponensekre.
 2. A centrifuga egy nagyon hasznos berendezés, amely sokféle anyagot tud szétválasztani.
 3. Az orvosi laboratóriumokban gyakran használnak centrifugákat a minták elemzéséhez.
 4. A centrifuga segít a különböző anyagokat elkülöníteni egymástól.
 5. A centrifuga segítségével számos különböző kémiai reakciót lehet elvégezni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: