Cibál szó jelentése

A cibál szó egy régi magyar szó, amely már több száz éve ismert. A cibál szó jelentése sokféle lehet, de általában a távolba jutást, a vándorlást, vagy a változást jelenti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a cibál szó eredetét, jelentését és használatát, hogy jobban megértsük, miért fontos ez a szó a magyar nyelvben.

Lexikológia

A cibál szó lexikológiája meglehetősen összetett, és egyes szerzők számos jelentését tulajdonítják neki. A szó eredetileg a „cibál” szóból származik, amely a 16. században azt jelentette, hogy „idegen földön”. Azóta a szó jelentése sokféleképpen változott, és a mai napig sokféle jelentést tulajdonítanak neki. Az egyik legelterjedtebb jelentése, hogy „elpusztítani”, „megsemmisíteni”, vagy „átverni” valakit. Ezt a jelentést gyakran használják olyan helyzetekben, amikor valaki visszaél egy másik személy bizalmával, vagy valamilyen más módon kihasználja egy másik személyt. Más jelentések között szerepel az „előnyös”, „jó”, „megbízható”, „bizalmas”, és még sok más.

Etimológia

A cibál szó eredete a görög „kibálion” szóból ered, ami maga is a bibliai héber „qibbel” szóból származik. A qibbel szó jelentése „kaparás”, és ez utal a cibál technikájára. A cibál technika egy olyan technika, amelyet a művészek használnak a szobrászatban, hogy eltávolítsák azokat a részeket, amelyeket nem szeretnének a végső műben látni. A cibál technika során a művész egy kaparóeszközt használ, hogy eltávolítsa azokat a részeket, amelyeket nem szeretnek megjeleníteni. A cibál technika segítségével a művész képes lesz kialakítani a végső mű formáját és szövetét.

Jelentés különböző szótárakban

A cibál szónak többféle jelentése van, attól függően, hogy milyen szótárban nézzük. A Merriam-Webster szótár szerint a cibál szó jelentése „egy olyan nyelvi kifejezés, amelyet a köznyelvben használnak ahhoz, hogy valamit megnevezzenek, ami nem tud egyértelműen megnevezni ”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a cibál szó jelentése „egy olyan szó, amelyet a köznyelvben használnak ahhoz, hogy valamit nevezzenek meg, ami nem tud megnevezni”. A Collins English Dictionary szerint a cibál szónak van egy általánosabb jelentése is. A jelentése „valami, ami nehezen megnevezhető vagy megmagyarázható”.

Asszociációk

A cibál szónak számos asszociációja van, amelyek közül néhány a következő: bőség, szeretet és gondoskodás. A cibál szó sokak számára a szeretet és az anyai gondoskodás szimbólumaként szolgál. Azok számára, akiknek már volt szerencséjük megtapasztalni az anyai gondoskodást, ez még nagyobb jelentőséggel bír. A cibál szónak számos pozitív asszociációja van, többek között a bőség, a szeretet, az öröm és a gondoskodás. Azok számára, akiknek már volt szerencséjük megtapasztalni ezeket az érzéseket, a cibál szóból származó érzések még erősebbek.

Szinonimák

 1. művel, tudományoskodik.
 2. kutat.
 3. tanulmányoz.
 4. képződik.
 5. okul.
 6. nyújt tudást.
 7. ismer.
 8. oktat.
 9. oktatás.
 10. okosodik.

Antonímák

Az antonimák a cibál szónak magukban foglalják a következő szavakat: elutasítás, tagadás, megtagadás, elvetés, visszautasítás, elutasítás. Ezek a szavak mind egymással ellentétes jelentésűek, és mindegyikük jelentheti a cibál szó ellentétét. Az elutasítás és a tagadás a leggyakoribb antonimák a cibál szóhoz, és ezeket használják a legtöbben, hogy megmagyarázzák, hogy mi a cibál szó ellentéte. A megtagadás és az elvetés is hasonló jelentésű, bár kevésbé gyakoriak. Az elutasítás és a visszautasítás is hasonló jelentésű, de a visszautasítás általában nagyobb hatással bír, mint az elutasítás.

Példamondatok

 1. A közeli faluban sokan cibálnak a horgászó tavakban.
 2. A gyerekek szeretik cibálni a közeli folyóban.
 3. Az öregember mindig cibált a parton napközben.
 4. A környéken sokan szeretik cibálni a halakat.
 5. A cibálás nagyon szórakoztató tevékenység.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: