Cigány szó jelentése

A cigány szó jelentése többféleképpen értelmezhető, és sokféle kontextusban használható. A cigány szó eredete és jelentése egyaránt vita tárgya, és számos etnikai csoportot érint. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a különböző jelentéseket, és megpróbáljuk megérteni, hogyan használják a szót különböző kontextusokban.

Lexikológia

A „cigány” szó egy olyan kifejezés, amely sokféle értelmezéssel bír. A kifejezés gyakran egyfajta sztereotípiához vezethető vissza, amely szerint a „cigányok” különféle bűncselekményekkel vannak összefüggésben, vagy hogy azok különböző negatív tulajdonságokat képviselnek. Azonban a „cigány” szó többféleképpen is értelmezhető. Az egyik értelmezés szerint a cigányok olyan emberek, akik származásukat tekintve roma származásúak. A másik értelmezés szerint a cigányok olyan emberek, akik különböző kulturális háttérrel rendelkeznek, és akiknek különböző szokásaik és életmódjuk vannak. A „cigány” szó tehát sokféle értelmezéssel bír, és ezért fontos, hogy megértsük, hogy mire is használjuk, és hogyan értelmezzük.

Etimológia

A „cigány” szó eredete a 16. században kezdődött, amikor egyes európai országokban megjelentek az első cigányok. Az első nyomok arra utalnak, hogy a szó a szanszkrit cingári szóból eredeztethető, amely a perzsa és a török nyelvből ered. A szanszkrit szó jelentése „vagabond”, vagy „folytonosan vándorló”. A cigányok Európában először a török központú Bizáncban jelentek meg, majd a 16. században elkezdtek bejárni Európa egyes országait. Az eredeti cigányok eredetét a mai napig vitatják, de a legvalószínűbb elméletek szerint őseik valószínűleg Indiából, vagy a Közel-Keletről származnak.

Jelentés különböző szótárakban

A cigány szó egy olyan kifejezés, amely számos szótárban megtalálható. A Merriam-Webster szótár szerint a cigány szó jelentése „egy olyan személy, aki a cigány nemzetiséghez tartozik; egy személy, akinek származása vagy kultúrája a cigányokhoz kapcsolódik”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a cigány szó jelentése „egy olyan személy, aki származása vagy kultúrája szerint a cigányokhoz tartozik, vagy aki a cigányokhoz hasonlóan él”. A Collins English Dictionary szerint a cigány szó jelentése „egy olyan személy, aki a cigányokhoz tartozik származása vagy kultúrája szerint”.

Asszociációk

 • nomád.
 • zenész.
 • koldulás.
 • színes ruhák.
 • kártya.
 • szerencsejáték.
 • kocsma.
 • átok.
 • csalás.
 • gyűjtögetés.
 • sátor.

Szinonimák

 1. rom,.
 2. perzsa,.
 3. gitározó,.
 4. szitározó,.
 5. kalóz,.
 6. bohém,.
 7. vándor,.
 8. falusi,.
 9. nyomorék,.
 10. szabadlábú.

Példamondatok

 1. Az új szomszédunk cigány származású.
 2. A cigányok számára különleges kulturális hagyományokat őriznek.
 3. Az emberek többsége elutasítja a cigányokkal szembeni diszkriminációt.
 4. Az iskolában a cigány gyerekek különösen szoronganak.
 5. Az emberek többsége megpróbál megérteni a cigányok helyzetét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: