Cigányképű szó jelentése

A cigányképű szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a roma emberekről. Ez a kifejezés gyakran közvetlenül vagy közvetve sértő, és gyakran összefüggésbe hozható a rasszizmussal. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a cigányképű szó jelentése, és miért használják ezt a kifejezést a roma emberekről.

Lexikológia

A cigányképű szó lexikológiája meglehetősen bonyolult. A kifejezés gyakran használt, de alapvetően negatív kontextusban. A kifejezés gyakran használják, hogy leírja a fizikai megjelenését valakinek, aki származása vagy etnikai hovatartozása alapján cigány származású. A kifejezés gyakran használják, hogy leírni a személy szegény, színes, vagy diszkrét megjelenését. Ugyanakkor, a cigányképű szó egyfajta sztereotípia a cigányokat, és gyakran használják, hogy leírni a személy szegénységét, a társadalmi hanyatlását, vagy az alacsonyabb intellektuális képességek. Ezenkívül, a cigányképű szó gyakran használják, hogy leírni a személy felszínes külső, vagy akár az, hogy ő egy kriminális.

Etimológia

A kifejezés „cigányképű” eredetileg a 16. században jelent meg az angol nyelvben. A kifejezés eredete azonban sokkal régebbi, mint az angol nyelv. A kifejezés először a 14. századi spanyol nyelvben, a „gitano” szóban jelent meg, amelyet a gitáno népcsoportra használtak. A gitáno népcsoport a spanyol nyelvterületen élő cigányok egyik csoportja volt. Az angol nyelvben a kifejezés „gypsy”-ként jelent meg, amely a gitáno szó angolosított változata. Az angol nyelvben a kifejezés „cigányképű”-ként használták, amely arra utalt, hogy az illetőnek olyan megjelenése volt, amely a gitáno népcsoportra jellemző.

Jelentés különböző szótárakban

A cigányképű szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a cigányképű szó egy olyan személyt jelöl, aki „nem megfelelően öltözött, szabálytalanul élő, zavaros és általában alacsony szociális státuszú”. A Merriam-Webster szótár szerint a cigányképű egy olyan személyre vonatkozik, aki „nem megfelelően öltözött, szabálytalanul élő, zavaros és általában alacsony szociális státuszú”. A Cambridge Dictionary szerint a cigányképű egy olyan személy, aki „nem megfelelően öltözött, szabálytalanul élő, zavaros és általában alacsony szociális státuszú”.

Asszociációk

A „cigányképű” szó sokak számára sztereotip asszociációkat vált ki, amelyek szerte a világon eltérőek lehetnek. Az emberek gyakran hozzákapcsolják a szót a korrupt, csaló, tolvaj és bűnöző mivoltához, ami a cigányokra szóló hosszú történeti előítéletek következménye. Az ilyen sztereotip asszociációk gyakran alapulnak az előítéletek alapján, amelyek a társadalomban széles körben elterjedtek. Az ilyen előítéletek gyakran sértőek és alapvetően tévesek, mivel nem veszik figyelembe a cigányok társadalmi és gazdasági helyzetét. Az ilyen előítéletek által okozott sztereotipizálás súlyos következményekkel jár, mivel az emberek gyakran hajlamosak előítéleteiket alátámasztani, amelyek tovább rontják a cigányok helyzetét.

Szinonimák

 • Román arca.
 • Gitár arc.
 • Különc arc.
 • Különc kinézetű.
 • Színes bőrű.
 • Bolyhos hajú.
 • Színes szemű.
 • Sárga bőrű.
 • Vándor arc.

Antonímák

A „cigányképű” szó antonimái közé tartoznak azok a kifejezések, amelyek a külső megjelenés ellenkezőjét jelentik. Például a „nem cigányképű” szó használata egy olyan emberre vonatkozik, aki nem felel meg a társadalmi elvárásoknak, hogy egy cigányhoz hasonlítson. Egy másik antonim a „nem-cigányos” szó, amely egy olyan emberre vonatkozik, aki nem rendelkezik cigány származással. A „nem-cigányos” szó azt is jelentheti, hogy az illető nem rendelkezik a cigányokkal kapcsolatos társadalmi előítéletekkel és előítéletekkel.

Példamondatok

at írni.

 1. Az új film sokat foglalkozik a cigányképű sztereotípiákkal.
 2. Az emberek gyakran használják a cigányképű társadalmi előítéleteket a szegregáció fenntartására.
 3. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a cigányképű nézetek tévesek és károsak.
 4. Az oktatási rendszernek el kell kerülnie a cigányképű előítéletek átadását.
 5. Az embereknek tudniuk kell, hogy a cigányképű gondolkodás nem helyes.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: