Cigarettavég szó jelentése

A cigarettavégnek sok jelentése van, de ez a cikk különösen azt a jelentést fogja tárgyalni, amelyet a dohányosok használnak. A cigarettavég egy kis, gömbölyű, fém vagy üveg tárgy, amelyet a dohányosok használnak a cigaretta végének lezárásához, hogy megakadályozzák a szövetek, ruhák és más tárgyak elszíneződését. A cigarettavég megvédi a dohányost a cigaretta hamuval és hamuval szennyezett ruházatától és a környezetétől.

Lexikológia

A cigarettavég szó lexikológiája megkülönbözteti a cigarettavég és a cigarettavég-szó használatát. A cigarettavég a rövid, vékony, fémcső, amely a cigaretta végén található, amely közvetlenül a filteres véghez csatlakozik. A cigarettavég-szó pedig azt jelenti, hogy a személy megnyomja a cigarettavéget, hogy meggyújtsa a cigarettát. A cigarettavég-szó használata azonban nemcsak azért lehet fontos, hogy megnyomja a cigarettavéget, hanem azért is, hogy megelőzze a dohányzással kapcsolatos káros hatásokat. A cigarettavég-szó használata segíthet a dohányosoknak abban, hogy ne lélegezzék be a cigaretta füstjét, ami káros lehet az egészségükre.

Etimológia

A szó „cigarettavég” eredete a 19. században vezethető vissza. A kifejezés első használata, amikor a cigaretták töltéséhez használtak egy kis, kiszáradt dohányt, amelyet „végnek” neveztek. Az elnevezés az angol „butt” szóból ered, amely egy régi angol szó, amely a végét vagy a végét jelenti. A cigaretták végei ma már sokféle formájúak és anyagokból készülnek. Egyesek különféle fából, mások pedig alumíniumból vagy műanyagból készülnek.

Jelentés különböző szótárakban

A cigarettavég egy olyan szó, amelyet számos szótárban találhatunk. A Merriam-Webster szótár szerint a cigarettavég egy „kis, gömbölyű, papír- vagy más anyagból készült töltő, amelyet a cigaretta végére helyeznek, hogy megakadályozzák a cigaretta hamvainak kiszóródását”. A Wiktionary szótár szerint a cigarettavég egy „kis gömb alakú, papírból vagy más anyagból készült csomagoló, amelyet a cigaretta végére helyeznek, hogy megakadályozzák a hamvak kiszóródását”. A Cambridge szótár szerint a cigarettavég egy „kis gömb alakú, papírból vagy más anyagból készült csomagoló, amelyet a cigaretta végére helyeznek, hogy megakadályozzák a hamvak kiszóródását”. Az Oxford szótár szerint a cigarettavég egy „kis gömb alakú, papírból vagy más anyagból készült csomagoló, amelyet a cigaretta végére helyeznek, hogy megakadályozzák a hamvak kiszóródását”. A The Free Dictionary szótár szerint a cigarettavég egy „kis, gömbölyű, papírból vagy más anyagból készült töltő, amelyet a cigaretta végére helyeznek, hogy megakadályozzák a cigaretta hamvainak kiszóródását”.

Asszociációk

Az emberek számára a „cigarettavég” kifejezés sokféle asszociációt vált ki. Az egyik ilyen asszociáció a káros hatásokra való felhívás. Az egészségügyi szakértők szerint a dohányzás káros hatású lehet az egészségre, és a cigarettavégek is káros anyagokat tartalmazhatnak. Egyes cigarettavégek még a dohányzás után is káros anyagokat bocsátanak ki, ami súlyos következményekkel járhat. A cigarettavégek egy másik asszociációja a környezetszennyezés. A cigarettavégek sok káros anyagot bocsátanak ki, és ha azok a környezetbe kerülnek, károsíthatják a talajt, a víz minőségét és a légkört. A cigarettavégek még akkor is károsíthatják a környezetet, ha a dohányosok a dohányzás után is eldobnak egy-egy cigarettavéget. Az emberek számára a cigarettavégek még egy asszociációja a szociális szabályok megsértése. A cigarettavégek eldobása szabályellenes, és sok helyen szigorúan tilos. A cigarettavégek eldobása szemétnek tekinthető, és számos esetben szabálysértési bírsággal is járhat.

Szinonimák

 1. dohányzási eszköz.
 2. szivarvég.
 3. szivar.
 4. pipa.
 5. tüdőgyilkos.
 6. hamu.
 7. hamutartó.
 8. lángoló.
 9. égő.
 10. szívószál.

Antonímák

Az antonimák a „cigarettavég” szóra a következők lehetnek: cigarettakezdet, cigarettaközep, cigarettavégek, cigarettaképzők, cigarettafüst, cigarettaszag, cigarettafüggőség, cigarettaszámláló, cigarettafüstölés, cigarettatüzelés, cigarettaszemetelés, cigarettatárolás, és cigarettaszűrés. Ezek az antonimák a cigarettával kapcsolatos tevékenységekre utalnak, amelyek a cigaretta végének használatával összefüggésben állnak: a cigarettakezdet a cigaretta első szívószálának meggyújtásával kezdődik, a cigarettaközep a cigaretta füstölésének közepénél van, a cigarettavégek a cigaretta elszívása után maradnak, a cigarettaképzők a cigaretta előállításához szükséges eszközöket jelentik, a cigarettafüst a cigaretta elszívásakor képződik, a cigarettaszag a cigaretta elszívásakor keletkezik, a cigarettafüggőség a cigaretta túlzott fogyasztásának következménye, a cigarettaszámláló az elszívott cigaretták számának számlálására szolgál, a cigarettafüstölés a cigaretta elszívásának folyamata, a cigarettatüzelés a cigaretta elszívása előtt történő meggyújtása, a cigarettaszemetelés a cigaretta elszívása után a környezetben hagyott szemét, a cigarettatárolás a cigaretta elszívásakor használt tárolóeszközök, és a cigarettaszűrés a cigaretta elszívása előtt történő szűrése.

Példamondatok

 1. Az utcán sok cigarettavéget találtam, ezért óvatosan kellett lépnem.
 2. Az új törvény szerint a dohánytermékekhez tartozó cigarettavégeket nem szabad a közterületen hagyni.
 3. A cigarettavégek sok mérgező anyagot tartalmaznak, ezért nem szabad őket a szemétbe dobni.
 4. Az alkoholfogyasztás után a cigarettavég általában a legrosszabb, amit az ember tehet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: