Cinizmus szó jelentése

A cinizmus a közönséges életből származó tapasztalatok alapján kialakult közhelyek és bölcsességek összességét jelenti. A cinizmus egy olyan szemléletmód, amely szkeptikusan megközelíti az életet, és a különböző dolgokat, beleértve az embereket és a világot. A cinikusok általában úgy vélik, hogy a világ tele van hiúsággal, önzéssel és álságos viselkedéssel, ami miatt szkeptikusak a mások által követett célokkal és értékekkel szemben.

Lexikológia

Cinizmus a szemlélet, amelyet az élet és az emberek iránti bizalmatlanság jellemez. A cinikus emberek szkeptikusak és kétkedőek, és nem hisznek mindenben, amit hallanak. Cinizmusnak nevezik azt az álláspontot is, hogy a körülötted lévő emberek általában csak maguk érdekeit szolgálják, így nem lehet teljesen megbízni bennük. A cinizmus gyakran együtt jár a csalárdsággal, és az emberek hajlamosak arra, hogy egy cinikus embert önzőnek, karrierista önzésnek és önös érdeknek tekintsék. A cinizmus azt is jelenti, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy megtagadják az optimizmus és a bizalom nélküli világban az optimizmus és a bizalom megvalósíthatóságát.

Etimológia

A cinizmus szó eredete a görög filozófiai iskolából származik, amelyet Diogenész vezetett. Diogenész egy közismert cinikus filozófus volt, aki a 4. században élt, és aki a cinizmus alapelveit határozta meg. A cinizmus alapelvei közé tartozott az, hogy az embereknek el kell fogadniuk a természetes rendet, és hogy a személyes boldogság csak akkor érhető el, ha a személyes igényeiket és vágyaikat teljes mértékben elutasítják. Diogenész szerint a cinikusoknak el kell fogadniuk a világ olyan, amilyen, és nem kell törekedniük arra, hogy megváltoztassák. Ez a filozófiai nézet a cinizmus alapjául szolgál, amely azóta is hagyományosan jelen van a modern kultúrában.

Jelentés különböző szótárakban

A cinizmus szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a cinizmus „egy olyan gondolkodásmód vagy mentalitás, amelyet jellemzően a korrupt, túlzottan önző és érzéketlen viselkedés”; az Oxford szótár pedig „a közömbös, önző és megvető hozzáállás”; és a Cambridge szótárban a cinizmus „egy olyan megközelítés, amelyet jellemzően a korrupt, önző és érzéketlen viselkedés jellemez”. Mindegyik szótár megjegyzi, hogy a cinizmus gyakran összetéveszthető a sarkasmussal, bár a két fogalom nem ugyanaz.

Asszociációk

ént egyfajta negatív, keserű hozzáállást, érzéseket és magatartásmintákat hozhat fel. Cinizmus gyakran jelenti a közönyösséget, a szkeptikusságot, a kritikát és a gúnyolódást. Cinikus emberek gyakran úgy gondolják, hogy az élet túl komplex ahhoz, hogy megértsük, és hogy önmagukat védik meg a csalódásoktól, ezért szkeptikusan bánnak minden új dologgal szemben. Cinizmus gyakran összefügg azzal a gondolattal, hogy nincs igazság, és hogy az emberek csak manipulálják egymást.

Szinonimák

 1. közöny.
 2. megvetés.
 3. szkepticizmus.
 4. közömbösség.
 5. önfejűség.
 6. önérzet.
 7. karizma.
 8. keserűség.
 9. önfelmentés.
 10. önteltség.

Példamondatok

 1. Nem tudom megérteni a cinizmusát, amikor mások sikereiről beszél.
 2. A cinizmusa szomorúvá tette a társaságot.
 3. Nem szeretem a cinizmusát, amikor az életről beszél.
 4. A cinizmusa túlságosan sok volt, így elhagytuk a partit.
 5. A cinizmusa szinte látható volt a tekintetében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: