Citátum szó jelentése

A citátum szó egy olyan kifejezés, amelyet az irodalom és a szövegek elemzésében használnak. A citátumok azok a rövid idézetek, amelyeket a szerzők a műveikben használnak, és amelyek kiemelik a mű értelmét és fontosságát. A citátumok segítenek a szerzőknek abban, hogy megoszthassák a gondolataikat és az érzéseiket olvasóikkal. A cikkben megvizsgáljuk, hogy mit jelent a citátum és hogyan lehet hasznosítani az irodalmi elemzésben.

Lexikológia

Szó citátumokat használunk, amikor meg szeretnénk jegyezni egy író, beszélő vagy bárki más mondását. A szó citátumokat arra használjuk, hogy pontosan idézzük az eredeti mondatot, hogy mások is olvashassák és megértsék. Ez azt jelenti, hogy a szó citátumoknak pontosan meg kell felelniük az eredeti mondatnak, és azokat idézőjelben kell megjeleníteni. Ez segít megkülönböztetni az eredeti mondatot a saját gondolatainktól, amelyeket másoknak akarunk megosztani.

Etimológia

A citátum szó eredete egy középkori latin szó, a citatum, amelyet a 13. században használtak ahhoz, hogy utaljanak egy másik szövegre vagy szövegrészre. A citatum szó eredetileg a latin citare szóból származik, amelynek jelentése „meghívni”. A latin citare szó eredete a görög keret szó, amelynek jelentése „idézni”. A középkori latin citatum szó eredetileg arra utalt, hogy a szerző egy másik szöveget vagy szövegrészt hívott be a saját szövegbe.

Jelentés különböző szótárakban

A citátum szó jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy melyik szótárban keresünk. Az Oxford English Dictionary szerint a citátum egy „más személy által mondott vagy írt szavak, amelyeket szó szerint vagy közelítőleg idézünk”. A Merriam-Webster szótár szerint a citátum egy „egy személy által mondott vagy írt szavak szó szerinti vagy közelítőlegi idézése”. A Cambridge Dictionary szerint a citátum egy „szó szerinti vagy közelítőleges idézés egy más személy által mondott vagy írt szavakból”. Mindegyik szótár megjegyzi, hogy a citátumokat idézőjük nevével és a forrás megjelölésével kell megadni.

Asszociációk

 • Idézet.
 • Bölcsesség.
 • Motiváció.
 • Inspiráció.
 • Filozófia.
 • Tanulság.
 • Tanítás.
 • Szabály.
 • Tanulás.
 • Igazság.

Szinonimák

motta, bölcsesség, állítás, idézet, tanács, mondás, szólás, szabály, bölcsesség, axióma, szentenciák.

Példamondatok

 1. „A sikeres embereknek nem könnyű utakon kell járniuk, hanem sok-sok erőfeszítéssel és kitartással kell elérniük céljaikat” – egy népszerű citátum.
 2. „A siker az, amikor eléred a céljaidat, a boldogság pedig az, amikor megtalálod a szabadságot” – egy inspiráló citátum.
 3. „A siker az, amikor felismered, hogy megteheted azt, amit akarsz, és meg is teszed” – egy motiváló citátum.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: