Csákó szó jelentése

A csákó egy régi magyar szó, ami sokféle jelentéssel bír. Az elmúlt évszázadok során a csákó szó használata átalakult, és ma már sokféle jelentéssel bír. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csákó szó jelentését a különböző nyelvekben és kultúrákban.

Lexikológia

A szó csákó egy régi magyar szó, amely a közép-európai régióban használatos. A szó jelentése valójában nem egyértelmű, de a legtöbb forrás szerint azt jelenti, hogy „kényelmes” vagy „kényelmesen öltözött”. A szó csákó azt jelenti, hogy valaki öltözött valami kényelmesebb, de mégis elegánsabb ruhában, mint amit a többi ember visel. Valójában a szó csákó egy olyan szó, amelyet a magyarok használnak arra, hogy leírják a kényelmes, de mégis elegáns megjelenést.

Etimológia

A csákó szó eredete a török nyelvből származik. A csákó eredetileg egy török szó, amely a ‘jelentéseket felváltó’ kifejezést jelentette. A szó maga a török ‘çag’ szóból ered, amely a ‘váltás’ vagy a ‘váltás’ fogalmát jelentette. A török szó eredetileg a ‘váltókövet’ jelentette, amely egy kő volt, amelyet a törökök használtak a közlekedésben. A kő segítségével az emberek váltották a lókat, amikor el akartak jutni egy helyről a másikra. A csákó szó eredetileg ezt a követ jelentette, de idővel átvette más jelentéseket is. Ma már gyakran használjuk a szót ahhoz, hogy jelentsük azt, hogy valami változott, vagy megváltozott.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „csákó” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csákó egy „hosszú, keskeny, szőrmebundával bevont kalap”. A Merriam-Webster szótár szerint a csákó egy „hosszú, szőrmebundával bevont fejfedő”. A Cambridge English Dictionary szerint a csákó egy „hosszú, keskeny, bundával bevont fejfedő, amelyet elsősorban magyarok hordanak”. A Wiktionary szerint a csákó egy „hosszú, keskeny, szőrmebundával bevont kalap, amelyet elsősorban magyarok hordanak”. Mindezek alapján tehát a csákó egy hosszú, keskeny, bundával bevont fejfedő, amelyet elsősorban magyarok hordanak.

Asszociációk

 • falu.
 • zöld.
 • paraszt.
 • kalap.
 • szalmakalap.
 • öreg.
 • bölcső.

Szinonimák

 1. szaladó.
 2. loholó.
 3. fürge.
 4. ügyes.
 5. gyors.
 6. álmos.
 7. bizonytalan.
 8. lassú.
 9. tétován.
 10. bátortalan.

Példamondatok

 1. A csákó a kedvenc fejfedőm, amit mindig viselni szoktam.
 2. A csákó szimbolizálja a magyar nép szabadságát.
 3. A csákó a hagyományos magyar női viselet.
 4. A csákó az egyik legnépszerűbb magyar különlegesség.
 5. Az utcán sokan viselnek csákót, hogy megőrizzék a magyar hagyományokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: