Csákós szó jelentése

A csákós szó egy régi magyar szleng kifejezés, amelyet jelenleg is használnak sok magyar nyelvterületen. A csákós szó jelentése és a kapcsolódó kulturális jelentések között van némi különbség, amelyet részletesebben megvizsgálunk ebben a cikkben.

Lexikológia

A szó csákós egy régi magyar kifejezés, amelyet a 19. században használtak először. A kifejezés egyfajta öltözködési stílust jelöl, amelyet a férfiak és a nők is viselnek. A csákós egy különleges, hosszú, kettős szárú köpeny, amelyet a 19. században különböző megyékben viseltek. A csákósok általában színesek, és gyakran díszítik őket hímzéssel. Az egyik jellegzetesebb csákós-szabás a vállon lévő két különböző színezés. A csákósok általában egy vagy két kötényt is viselnek, amelyek gyakran sötétebb színezésűek, mint a csákós. A csákósokat gyakran hosszú, bő kabátokkal kombinálják, és gyakran díszítik őket csipkemintával. A csákósokat általában a helyi hagyományok szerint hordják, és ez a hagyomány továbbra is élő a magyarországi falvakban.

Etimológia

A „csákós” szó eredete igencsak rejtélyes. A legvalószínűbb magyarázat szerint a szó gyökerei a magyar nyelvben találhatók, és változatai már a középkorban is használatosak voltak. A „csákós” szó első jelentése „félénk” volt, és ezt a jelentést a mai napig is használjuk. Az eredeti jelentés viszont kissé bizonytalan, és azt feltételezik, hogy a szó eredete valamilyen szláv nyelvű szóból származik. Valószínűleg a szláv nyelvekben a „csákós” szó egyfajta „félelem” jelentéssel bírt, és ez a jelentés a magyar nyelvbe is átkerült.

Jelentés különböző szótárakban

A csákós szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csákós egy olyan szó, amely a szólási szokásokhoz kötődik, és általában egy nyelvi kifejezés, amely változhat, attól függően, hogy kik használják. Szóval, a csákós szó jelentése lehet egyfajta köszönés, egy bizonyos szituációban előforduló nyelvi kifejezés, vagy egy kifejezés, amely kifejezi az emberek közötti kapcsolatot. A Cambridge Dictionary szerint a csákós egy olyan szó, amelyet a beszélők használnak, hogy általános kifejezést adjanak egy adott helyzetre vagy szituációra. Az egyes szótárak szerint a csákós szó jelentése lehet egy kifejezés, amely kifejezi a kölcsönös elfogadást, szeretetet és barátságot.

Asszociációk

 • falusi.
 • paraszt.
 • kalap.
 • csizma.
 • kardigán.
 • háziasszony.
 • kapálás.
 • kapcsolat.
 • kovácsolás.
 • szőlő.
 • pásztor.

Szinonimák

 1. kötözött.
 2. kötött.
 3. kötött.
 4. szorosan elkötött.
 5. feszesen kötözött.
 6. szorosan megkötözött.
 7. erősen megkötözött.
 8. szorosan megkötözve.
 9. szorosan bekötözve.
 10. rendkívül kötözött.

Példamondatok

 1. A csákós férfi szívesen sétált a parkban.
 2. A csákós nő különösen érdeklődött a könyvek iránt.
 3. A kislány csákósan nézett az ablakon kifelé.
 4. A csákós tekintetű férfi a társaságban volt a legkedveltebb.
 5. A csákós kisgyerek nevetett, amikor meglátta a macskát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: