Családi szó jelentése

A család egy olyan alapvető fogalom, amely sokféle jelentéssel bír. A család nem csak egy szó, hanem egy életforma is. A család egy olyan közösség, amelyben az emberek egymásnak segítenek és támogatják egymást. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a családi szó jelentését, és különböző típusú családokat mutatunk be.

Lexikológia

A családi szó lexikológiája egy olyan szókincs, amelyet a családok használnak a kommunikációjukban. Ezek a szavak és kifejezések segítenek a családtagoknak abban, hogy megértsék és kifejezzék egymás gondolatait, érzéseit és érdekeit. A családi szó lexikológiája különböző családoktól függően változhat, de bizonyos alapvető kifejezések a közös nevezőre jutnak. Ezek a szavak és kifejezések gyakran a családban élő személyek közötti kapcsolatokat fejezik ki. Például a „családi szeretet” egy olyan kifejezés, amelyet a családtagok használnak arra, hogy megmutassák egymásnak az érzelmi kötődést, amelyet egymás iránt éreznek. Egy másik példa a „családi megértés”, amely arra utal, hogy a családtagok megpróbálnak megérteni és elfogadni egymás gondolatait, érzéseit és vágyait.

Etimológia

A szó „családi” eredete a 16. században vezethető vissza. A szó eredeti formája a latin „familia”, amelynek jelentése „háztartás”. A szó a római jogban a háztartás vezetőjének, a patriárkának a hatalmi körét jelentette, amely magában foglalta a családban élők többi tagját. A szó „családi” eredete tovább vezethető a latin „famulus”-ra, amelynek jelentése „szolga”. A szó ezt a korábbi jelentést őrizte meg, amikor a 17. században elterjedt az angolban. Az angolban a szó „family”-ként jelent meg, amelynek jelentése „család”. Ez a jelentés ma is érvényes.

Jelentés különböző szótárakban

A családi szó jelentése számos szótárban eltérő lehet. Például a Merriam-Webster szótár szerint a családi szó „valami, ami az egy család tagjai közötti kapcsolatot jelöli, például szeretet, bizalom, törődés és támogatás”. A Cambridge szótár szerint a családi szó „valami, ami a család tagjai közötti kapcsolatot jelenti, például szeretet, törődés, bizalom és támogatás”. A Collins szótár szerint a családi szó „az egy család tagjai közötti kapcsolatot jelölő szó, például szeretet, bizalom, törődés és támogatás”.

Asszociációk

A „családi” szó sokféle asszociációt kelt bennünk. Az emberek számára a család az egyik legfontosabb közösség, amelyet szeretet, biztonság és támogatás jellemez. A családban született gyermek számára a szülők az első közösség, amelyből tanul és fejlődik. A családi kötődés fontos szerepet játszik a személyes kapcsolatok kialakításában. A család segít megtanítani az embereknek, hogyan kell szeretetet és tiszteletet adni másoknak, hogy azokat másokkal megosszák. A család az egyik legfontosabb támasz az életben, hiszen segít átvezetni az embereket a nehézségeken. A család nemcsak az embereket erősíti, hanem a közösséget is. A családoknak fontos szerepük van az emberek közötti kapcsolatok megerősítésében. A családok összetartó erőt sugároznak a közösségben, és segítenek megteremteni a közösségben a biztonságot.

Szinonimák

 1. Családi háztartás.
 2. Családi kötelék.
 3. Családi kör.
 4. Családi örökség.
 5. Családi közösség.
 6. Családi kapcsolatok.
 7. Családi összetartozás.
 8. Családi együttlét.
 9. Családi szeretet.
 10. Családi kötődés.

Antonímák

A család fogalma sokféleképpen értelmezhető, de az egyik legfontosabb antonimája a magány. Bár sokan szeretik a nyugalmat, amelyet a magány nyújt, a családban való tartózkodás sokkal többet jelent. A család tagjai rendelkeznek egymásra vonatkozó kötelezettségekkel, amelyek közös szeretetet és támogatást biztosítanak. A családban élők képesek megteremteni az érzelmi biztonságot, amelyet a magány nem tud biztosítani. A család tagjai segítenek egymásnak abban, hogy átlássák a nehézségeket, és megtalálják a megoldást. A családi kötelékeknek köszönhetően a tagok megoszthatják egymással a sikereiket és a kudarcaikat, és közösen örülhetnek a szép pillanatoknak.

Példamondatok

 1. Az új családi házunk nagy örömöt okozott mindannyiunknak.
 2. A családi összejövetelek minden héten megtartottak.
 3. A családi fotókat mindenki szerette megtekinteni.
 4. A családi vacsorák mindig teljesek voltak ínycsiklandó ételekkel.
 5. Az egész család számára nagy élmény volt a kirándulás.
 6. A családi filmek mindig nagy sikert arattak.
 7. Az összes családi tag szeretettel vártuk a nagy napot.
 8. A családi közösség mindig erős maradt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: