Csalás szó jelentése

A csalás egy olyan cselekmény, amit sok ember ismer, de nem mindenki érti a pontos jelentését. A cikk elmagyarázza a csalás szó jelentését, és különböző típusait. Az emberek meg fogják érteni, hogy mikor használhatják a csalás szót, és hogyan tudják megakadályozni a csalást.

Lexikológia

A lexikológiai szótár számos különböző jelentéssel rendelkezik a csalás szóhoz. Az alábbiakban néhány gyakori jelentését vesszük számba:

 1. Az egyik legelterjedtebb értelmezése a csalásnak az, hogy hamis vagy téves információkat nyújt valakinek, hogy előnyt szerezzen magának. Például egy csaló azt mondhatja, hogy egy termék olcsóbb, mint ami valójában, hogy eladja nekik.
 2. Egy másik jelentése a csalásnak az, hogy valakit becsapnak, kihasználnak, vagy kizsákmányolnak. Például, ha valaki megtévesztő módon megpróbálja elvenni a pénzt valakitől, akkor ez csalás.
 3. A csalás szót is gyakran használják a hivatalos dokumentumok hamisítására is. Például, ha valaki átír egy szerződést, hogy előnyöket szerezzen magának, akkor ez is csalás.
 4. A csalás szót is használják az általános szóhasználatban is, hogy leírja az emberek közötti kapcsolatokat. Például, ha valaki megtéveszti a barátját, hogy előnyöket szerezzen magának, akkor ez is csalás.
 5. Végül, a csalás szót is használják az általános szóhasználatban, hogy leírja a szellemi tulajdont. Például, ha valaki megpróbálja eladni mások munkáját, mint sajátját, akkor ez is csalás.

Etimológia

A szó „csalás” eredete a több mint ezer éves angol nyelvű szóra, a „ceallian”-ra vezethető vissza, amelynek jelentése „elrejteni”. Az angol szó a „cealan” verbális alakjából származik, amely a germán „kalljan” szóból ered, amelynek jelentése „elrejteni, elhallgatni”. A „ceallian” szó alapja a szanszkrit „cal” szó, amelynek jelentése „elrejteni, elhallgatni, elrejteni”. A szó a közép-angol „ceallian” alakban is megjelent, amelynek jelentése „elhallgatni, elrejteni, elrejteni”. A szó a modern angol szó „to cheat” alakjában is megjelent, amelynek jelentése „csalni, becsapni”.

Jelentés különböző szótárakban

A csalás szó számos szótárban megtalálható, amelyek különböző jelentéseket és definíciókat adnak. Az Oxford English Dictionary szerint a csalás „a törvényeket, a hagyományokat és a jó erkölcsöt sértő, megtévesztő cselekedetek összefoglaló neve”. Az American Heritage Dictionary szerint a csalás „a törvényeket, az etikát vagy a jó erkölcsöt sértő, megtévesztő cselekedetek, amelyeket célzottan elkövetnek”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a csalás „a törvények, a hagyományok vagy a jó erkölcsök megsértésével elkövetett megtévesztő cselekedet”. Az összes definíció egyetért abban, hogy a csalás olyan cselekedeteket foglal magában, amelyek megsértik a törvényeket, a hagyományokat és a jó erkölcsöt, és megtévesztőek.

Asszociációk

Az emberek számos különböző asszociációt választhatnak arra, amikor a „csalás” szót hallják. Vannak, akiknek az első gondolatai a házasságban történő hűtlenségre, a romantikus kapcsolatokban történő szerelemcsalásra vagy éppen az iskolában történő csalásra vonatkoznak. Az is előfordulhat, hogy az embereknek a szóra asszociálódik a bűnözés: például az adócsalás, a kábítószer-kereskedelem vagy a pénzmosás. Az embereknek számos más asszociációja is lehet a csalásra, amelyek között szerepelnek a sportszabályok megsértésével kapcsolatos csalások, mint például a dopping, és a közéletben történő csalások is.

Szinonimák

 1. Csaltatás.
 2. Csúsztatás.
 3. Hazugság.
 4. Megtévesztés.
 5. Csapda.
 6. Átverés.
 7. Félrevezetés.
 8. Betyárkodás.
 9. Csőbörcölés.
 10. Átokoskodás.

Antonímák

Az antonimák a csalás szóra a következők lehetnek: őszinteség, becsületesség, hűség, őszinteség, hitelesség, becsületesség, szolidaritás, tisztesség, igazságosság, tisztességes, megbízhatóság és szabadság. Ezek az antonimák a csalás szónak ellentétei, és ezeket a szavakat használva, másoknak azt közvetíthetjük, hogy nem csalunk, hanem becsületesen és hűségesen viselkedünk. Az antonimák segítenek abban, hogy a csalás szót negatív értelemben használjuk, és így jobban megbecsüljük az igazságosságot és a tisztességet.

Példamondatok

 1. A rendőrök elkapták a csalót, mielőtt még bármi kárt okozhatott volna.
 2. Az ügyész bizonyítékokat gyűjtött az áldozatok csalása ellen.
 3. Az áldozatok elveszítették a megtakarításaikat a csalás miatt.
 4. A csalók számára nagy büntetés jár, ha bizonyították a csalást.
 5. A csalások elleni küzdelem az egyik legfontosabb feladat a rendőrség számára.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: