Csavargás szó jelentése

A csavargás egy olyan szó, amelyet gyakran használnak a különböző közösségekben. Ez a szó sokféleképpen értelmezhető, de általában azt jelenti, hogy valaki kószál, kalandozik, vagy éppen az utcán él. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csavargás szó jelentését, és megvizsgáljuk a különböző közösségekben használt kifejezéseket is.

Lexikológia

Szó csavargás egy olyan kifejezés, amelyet a nyelvészek használnak arra, hogy leírják, hogyan változik egy szó jelentése idővel. A szó csavargás egy olyan folyamat, amelyben egy szó jelentése megváltozik az idő múlásával. A szó csavargás az időbeli változások miatt bekövetkező változásokat jelenti. Például a szó „számítógép” az 1970-es években egy számítógépre vonatkozott, míg ma már a számítógép szó sokkal több dolgot jelent, mint például egy laptop, egy táblagép vagy egy okostelefon. A szó csavargás lehetővé teszi, hogy a szavak kövesse az áramló kultúrát és a változó társadalmi igényeket.

Etimológia

A csavargás szó eredete a 19. század elején kezdődött, amikor a brit hadseregben szolgáló katonák elkezdték használni a „kóbor” szót. A szó eredetileg a skótok által használt „cavort” szóból származik, amely azt jelentette, hogy „állandóan mozgásban lenni”. A szó egy idő után elterjedt az angol nyelvben, és a „kóbor” szó helyett a „csavargó” kifejezést használták. A szó azóta sokféle módon használatos, és a mai napig tartja eredeti jelentését. A csavargás szót ma azzal a jelentéssel használják, hogy valaki állandóan ide-oda jár, és nem rendelkezik állandó lakhellyel.

Jelentés különböző szótárakban

A Collins English Dictionary szerint a csavargás szó jelentése „a szabályok és törvények megszegése, amelyeket az emberi társadalom megkövetel”. Ezen kívül a csavargó szó jelentése „valaki, aki törvényt szeg, és jogtalanságot követ el”. A Merriam-Webster szótár szerint a csavargás szó jelentése „a törvények megszegése, ami a társadalom szabályai ellen van”. A Cambridge Dictionary szerint a csavargás szó jelentése „a társadalom szabályainak megszegése, amely bűncselekménynek számít”. Minden esetben a csavargás szó jelentése hasonló, de a különböző szótárak különböző hangsúlyokat fektetnek más és más részletekre.

Asszociációk

 • lopás.
 • betörés.
 • rablás.
 • tolvaj.
 • szabotázs.
 • árulás.
 • kifosztás.
 • összeesküvés.

Szinonimák

 1. Lopás.
 2. Tolvajlás.
 3. Csábítás.
 4. Zsarolás.
 5. Csínytevés.
 6. Rablás.
 7. Elhurcolás.
 8. Bunkózás.
 9. Kifosztás.
 10. Betörési kísérlet.

Példamondatok

 1. A rendőrség előtt állították elő a csavargást.
 2. Az épület csavargása veszélyes lehet.
 3. Az iskola diákjai tiltott csavargásokat követtek el.
 4. A csavargások miatt a helyi lakosok félnek.
 5. A közösség elítéli a csavargást.
 6. A csavargások miatt az ingatlanok értéke csökkent.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: