Csávázás szó jelentése

A csávázás egy olyan szó, ami sok ember számára ismeretlen lehet. A csávázás egyfajta közösségi szokás, ami számos kultúrában elterjedt. Ez a szokás sokféle módon megnyilvánulhat, és a közösség tagjai között különböző módokon oszlik meg. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csávázás jelentését, és megnézzük, hogyan jelenik meg a különböző kultúrákban.

Lexikológia

Csávázás lexikológiája a következő: a szó egy olyan kifejezés, amelyet általában olyan szituációkban használnak, amikor valaki valakit vagy valamilyen dolgot kritizál vagy megkérdőjelez. A szó eredetileg a magyar nyelvben használt „csávó” szóból származik, amelyet személyek vagy dolgok kritizálására használnak. Az első írásos említések a 18. századra nyúlnak vissza, de a szó használata már akkoriban is népszerű volt. A csávázás mint kifejezés a köznyelvben is gyakran használatos, bár ez egyfajta nyelvi szabadságot jelent. A csávázást leggyakrabban olyan szituációkban használják, amikor valaki kritizálja egy személy vagy egy dolog viselkedését, de ugyanígy használható pozitív kontextusban is, amikor valakit vagy valamit dicsérnek.

Etimológia

A szó „csávázás” eredete nyelvészek szerint a 16. századi szláv nyelvekből származik. A szláv nyelvcsaládban a szó jelentése „kötözés”, ami arra utal, hogy az eredeti használatában a csávázás valószínűleg egy kötöző technikát jelentett. A szláv nyelvekből származó szó a 19. században terjedt el Oroszországban, ahol arra használták, hogy leírja a különböző fonási technikákat, amelyeket a kötözők alkalmaztak. Azóta a szó kiterjesztette jelentését, és ma már arra is használják, hogy leírja a különböző technikákat, amelyeket a horgászok alkalmaznak, hogy megfogjanak egy halat.

Jelentés különböző szótárakban

A csávázás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a csávázás „egy olyan személy, aki bizonyos cselekedeteket végez, hogy elnyerje mások tetszését, és hogy szimpátia alakuljon ki iránta”. Az Urban Dictionary (UD) szerint a csávázás „olyan cselekedetek, amelyekkel valaki bizonyítja, hogy tetszik valakinek, például egy személynek”. A Merriam-Webster szerint a csávázás „olyan cselekedetek, amelyekkel valaki tetszést szerez magának, vagy egy csoportnak”.

Asszociációk

„Csávázás” egy olyan szó, amely sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Az emberek számára a csávázás sokféle dologgal kapcsolódik össze, mint például a szórakozás, a szabadság, a kaland, a kockázatvállalás és a közösség. Az emberek számára a csávázás egy olyan tevékenység, amely különleges kapcsolatokat épít ki emberek között, és olyan élményeket nyújt, amelyeket más körülmények között nem élhetnek át. Az emberek számára a csávázás egy olyan tevékenység, amely nemcsak élvezetes, hanem hasznos is, hiszen segít a személyes fejlődésben, a csapatmunkában és a kreativitásban. A csávázás egy izgalmas és kalandos tevékenység, amely sokféle asszociációt vált ki az emberekben.

Szinonimák

 1. összekötés.
 2. rögzítés.
 3. összefűzés.
 4. összekapcsolás.
 5. szorítás.
 6. igazítás.
 7. összekötődés.
 8. összekötő kötés.
 9. összemérés.
 10. kötözés.

Antonímák

„Csávázás” antonimái közé tartoznak a következők: becsület, tisztelet, megbecsülés, elismerés, szeretet és segítőkészség. Ezek a szavak jelzik a kölcsönös szimpátia és a szeretet jelenlétét, amelynek kulcsa az egymás iránti tisztelet. A csávázás antonimájaként a társadalmi szabályok és normák követését is megemlíthetjük, amelyek biztosítják, hogy az emberek kölcsönösen tiszteletben tartsák egymást. Az emberi kapcsolatok kialakításához szükséges, hogy az emberek kölcsönösen megbecsüljék egymást, és ezt a megbecsülést ne csávázás váltsa fel. A csávázás antonimái közé tartozik még a bizalom, a barátság, az együttműködés, a jóindulat és a kölcsönös elfogadás. Ezek a fogalmak azt sugallják, hogy az embereknek kölcsönösen meg kell érteniük és elfogadniuk egymást, hogy valódi kapcsolatot alakíthassanak ki.

Példamondatok

 1. Az autóm csávázásához szükségem van egy új szerszámra.
 2. A csávázás előtt alaposan meg kell tisztítanom a motort.
 3. A csávázás után ellenőrizni kell, hogy minden helyesen van-e összeszerelve.
 4. Az autó csávázásának megtanulása sok időt és energiát igényel.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: