Cselezés szó jelentése

A cselezés egy olyan tevékenység, amely sok ember számára ismerős lehet. Azonban sokan nem tudják, hogy valójában mit is jelent ez a szó. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a cselezés szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható ez a technika az életünkben.

Lexikológia

Szó cselezés azt jelenti, hogy valaki kihasználja a szavak erejét, hogy kedvezőbb pozícióba kerüljön, vagy elérje a célját. Szó cselezés használata főleg a politikai és üzleti életben fordul elő, de a hétköznapi életben is előfordul. A szó cselezés lényege, hogy a beszélő képes úgy használni a szavakat, hogy azok által elérje a célját. Például, ha valaki szeretne vásárolni egy autót, a szó cselezés segítségével elérheti, hogy alacsonyabb árat kapjon. A szó cselezés használatával a beszélő képes arra, hogy úgy alakítsa a szavakat, hogy azok kedvezőbb pozícióba hozzák őt.

Etimológia

A cselezés szó eredete a középkori latin szóból, a „cursus” -ból származik. A cursus szó jelentése „futás”, ami arra utal, hogy a cselezés egy olyan technika, amelyet az íjászok használtak, hogy gyorsan célba érjenek. Az íjászok gyakran egymás után több célzást használtak a célzás gyakorlására, és ezt nevezték cselezésnek. A cselezés technikája azóta is egyre jobban fejlődött, és ma már számos más sportban és játékban is használják.

Jelentés különböző szótárakban

A cselezés szó jelentése a különböző szótárakban eltérő, de a legtöbb szótárban az alábbi jelentést kapjuk: „az, hogy becsapja, becsapja, megtéveszti vagy megtéveszt valakit, hogy elérjen egy célt, vagy elérjen valamit”. A cselezés olyan taktika, amit a tárgyalásokban és más helyzetekben alkalmaznak, hogy elérjenek egy célt vagy elérjenek valamit. A cselezés különböző formában jelenik meg, és használható a mások becsapására, megtévesztésére, visszaélésére vagy megtévesztésére.

Asszociációk

 • választás.
 • szelekció.
 • döntés.
 • szűrés.
 • kiválasztás.
 • értékelés.

Szinonimák

 1. kiválasztás.
 2. választás.
 3. szelektálás.
 4. szűrés.
 5. különválasztás.
 6. válogatás.
 7. kiegyenlítés.
 8. szűkítés.
 9. összeválogatás.
 10. szűkítés.

Példamondatok

 1. Kérjük, válassza ki a kedvenc színét a palettából!.
 2. Az állásinterjú alatt a megfelelő válaszok kiválasztására koncentrált.
 3. A könyvespolc között böngészve, több könyvet válogatott ki.
 4. A szükséges szakirodalom kiválasztásához különböző kritériumokat alkalmazott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: