Csempeburkolat szó jelentése

A csempeburkolatok egyik legelterjedtebb építőipari alkalmazása a padlóburkolatok. A csempeburkolatokat hosszú évek óta használják a lakásokban, irodákban, üzletekben és más helyeken. Ezek a burkolatok különböző anyagokból készülnek, és különböző színekben és méretekben is kaphatók. A csempeburkolatok sokféle funkciót tölthetnek be, és sokféle előnyökkel járhatnak. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a csempeburkolatok szó jelentését, és bemutatjuk azokat a tulajdonságokat, amelyek teszik őket a lakásokban és más helyeken használt burkolatoknak.

Lexikológia

A csempeburkolat egy nagyon népszerű burkolati megoldás, amelyet szinte bármilyen típusú épületben használhat. A csempeburkolatokat sokféle méretben és színben kaphatók, így könnyen illeszthetőek a különböző épületekhez. A csempeburkolatok különösen jó választások a fürdőszobákba, mivel ellenállnak a nedvességnek, és nagyon könnyű tisztítani őket. A csempeburkolatok gyakran kombinálhatók más burkolási megoldásokkal, például márvány vagy terrazzo lapokkal, hogy a térnek egyedi hangulatot adjanak. A csempeburkolatok kiválóan alkalmasak a konyhákba és a fürdőszobákba, mivel könnyen tisztíthatók és ellenállnak a nedvességnek.

Etimológia

A csempeburkolat szó eredete a német nyelvből származik, ahol „Fliese” a csempe szót jelenti. A szó eredete a szláv nyelvekre vezethető vissza, ahol a csempe szó „plitka” néven ismert. Az indoeurópai nyelvekben a szó gyökere „plei” volt, amely a „nyomdázott” jelentéssel bírt. A szó először a 13. században jelent meg a német nyelvben, és azóta is használatban van. Az angol nyelvben a csempe szó „tile” néven ismert, amely a francia „tuile” szóból származik. A szó eredete a latin nyelvből származik, ahol a „tegula” szó jelentette a csempe szót.

Jelentés különböző szótárakban

A csempeburkolat szó jelentése a Cambridge English Dictionary szerint „egy lapos, kemény, építőanyagból készült, általában lapos alakú tárgy, amelyet a padlók, falak vagy más felületek burkolására használnak.” A Merriam-Webster szótár szerint a csempeburkolat szó jelentése „egy lapos, kemény, építőanyagból készült, általában lapos alakú tárgy, amelyet a padlók, falak vagy más felületek burkolására használnak”. A Collins Dictionary szerint a csempeburkolat szó jelentése „egy lapos, kemény, építőanyagból készült, általában lapos alakú tárgy, amelyet a padlók, falak vagy más felületek burkolására használnak.”.

Asszociációk

 • csempevágó.
 • csempe ragasztó.
 • padlóburkolat.
 • falburkolat.
 • kőcsempe.
 • mozaikcsempe.
 • fürdőszobacsempe.
 • konyhacsempe.
 • teraszburkolat.

Szinonimák

 1. Padlólap.
 2. Padlóburkolat.
 3. Csillárlap.
 4. Járólap.
 5. Falburkolat.
 6. Kőlap.
 7. Kerámia.
 8. Homokkő.
 9. Csúszásmentes burkolat.
 10. Porcelánburkolat.

Példamondatok

 1. A csempeburkolat megadja a lakás hangulatát, ezért fontos, hogy minőségi anyagokat használjunk.
 2. A csempeburkolat kiválasztása előtt érdemes megfontolni, hogy milyen színek illenek a lakás stílusához.
 3. A csempeburkolat karbantartása nagyon fontos, hogy a lakás szép és tiszta maradjon.
 4. A csempeburkolat általában könnyen tisztítható, ezért érdemes olyan anyagot választani, ami ellenáll a szennyeződésnek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: