Csendesedik szó jelentése

Az életünkben fontos szerepet játszik a csend. A csend sokféle módon jelenik meg, és sokféle jelentése van. Az egyik ilyen fogalom a „csendesedés”. A csendesedés a csend beálltát jelenti, amikor minden megszűnik, és a csend uralkodik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentése van a „csendesedés” szónak, és hogyan jelenik meg a csend az életünkben.

Lexikológia

A szó csendesedése egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy a szókincsünkben lévő szavak használata csökken. A szó csendesedése fontos jelenség, amelyet sok nyelvész tanulmányoz, mivel ez egy fontos módja annak, hogy a nyelv folyamatosan változzon. A szó csendesedésének néhány oka lehet, például a nyelv megváltozása, a nyelv összetettségének csökkenése, a nyelvhasználat átalakulása és a szókincs összetételének változása. Az egyik leggyakoribb oka a szó csendesedésének az, hogy egyes szavak eltűnnek a nyelvből, mivel már nem használatosak. Azok a szavak, amelyek eltűnnek a nyelvből, általában új szavakkal váltják fel őket, amelyek jobban megfelelnek a nyelvhasználók igényeinek.

Etimológia

Az eredetileg „csendesedik” szó egy régi angol szó, a „ceasen”, amelyet a 13. században használtak. A szó jelentése „csöndben lenni”, ami arra utal, hogy az emberek megtanulták, hogyan kell csöndben lenniük, hogy kedvük szerint éljenek. A szó származása azonban egyértelműen a 12. századi latin „cessare”-ból származik, amely szintén „csöndben lenni” jelentéssel bírt. A „cessare” szót két másik szóból állították össze, a „caedo”-ból és a „sine”-ből. A „caedo” szó jelentése „állni, megállni, megállítani”, míg a „sine” szó jelentése „nélkül”. Így a „cessare” szó jelentése „megállni nélkül”.

Jelentés különböző szótárakban

A csendesedés szó jelentése a Merriam-Webster szótárban „a fokozatos csökkenés, amely egy zaj, hang vagy zajos tevékenység halkulásához vezet”. Az Oxford English Dictionary szótár szerint a csendesedés „a zajos tevékenység vagy zaj fokozatos csökkenése”. A Cambridge Dictionary szótár szerint a csendesedés „az, amikor egy hang vagy zaj halkul, és eltűnik”. Az Urban Dictionary szerint a csendesedés „egy folyamat, amely során egy hang, zaj vagy tevékenység halkul, és végül eltűnik”.

Asszociációk

ént az alábbiak jutnak eszembe:

 • szeretet.
 • vigasz.
 • béke.
 • barátság.
 • megnyugvás.
 • támogatás.
 • megértés.
 • elfogadás.
 • biztonság.

Szinonimák

 1. Elküldött.
 2. Postázott.
 3. Küldött.
 4. Továbbított.
 5. Átadott.
 6. Eljuttatott.
 7. Megküldött.
 8. Elküldte.

Példamondatok

at is írhatunk:

 1. Az óvodában a csendesedik szabályokat minden gyereknek be kell tartania.
 2. A zajos játszótér után a csendesedik a könyvtárban.
 3. Az iskolában a csengő hangja után azonnal csendesedik a terem.
 4. Az esti szobában a gyerekeknek csak akkor lehetnek beszélgetéseik, ha már csendesedik az éjszaka.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: