Csendestárs szó jelentése

A csendestárs egy olyan személy, akivel a csendet megoszthatjuk. A csendestárs egy bizalmas, akivel megoszthatjuk a gondolatainkat, érzéseinket, álmainkat anélkül, hogy bármiféle szót kellene kimondanunk. A csendes társaság nagyobb biztonságot nyújt a személynek, mint a szóbeli kommunikáció, mivel nincs szükség arra, hogy kimondjuk a szavakat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csendestárs fogalmát, és megvizsgáljuk, hogy milyen előnyöket nyújthat a személynek.

Lexikológia

A csendestárs szó egy olyan kifejezés, amelyet azok az emberek használnak, akik élvezik a csendes, nyugodt környezetet, és szeretnék megosztani ezt a csendes, nyugodt élményt másokkal. A szó egyfajta kapcsolatot jelent azok között, akik összegyűlnek, hogy megosszák egymással a csendes, nyugodt pillanatokat. A csendestárs szó gyakran használják a baráti kapcsolatokra is, amikor az emberek összegyűlnek, hogy megosszák egymással a csendes, nyugodt gondolataikat. A szó azt is jelenti, hogy egymásnak megadják a teret, hogy megosszák egymással a saját gondolataikat és érzéseiket, anélkül, hogy bármilyen zavaró tényező állna közéjük.

Etimológia

A csendestárs szó eredete a 17. században nyúlik vissza. A szó eredetileg egy társasági játékra utal, amelyben a játékosok nem beszélnek egymással, hanem csendben és figyelmesen hallgatják egymást. A szó eredeti jelentése tehát „hallgató társ” volt. Az 18. században a csendestárs szó átvitt értelemben használatos lett, és azt jelentette, hogy valaki, aki segít a másiknak megoldani a problémáit, anélkül, hogy szót ejtene. Ma a csendestárs szót gyakran használják ahhoz, hogy leírják azokat a kapcsolatokat, amelyek akkor alakulnak ki, amikor két ember közösen hallgatja a zenét, vagy csak együtt ülnek egymás mellett.

Jelentés különböző szótárakban

A csendestárs szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a csendestárs egy olyan személy, akivel valaki együtt tölti az időt, anélkül, hogy bármilyen szót váltanának. Ugyanakkor a Merriam-Webster szótár szerint a csendestárs egy olyan személy, akivel valaki megosztja a gondolatait, de anélkül, hogy bármilyen szót váltanának. A Cambridge English Dictionary szerint a csendestárs egy olyan személy, aki tartózkodó, de megértő társaságot nyújt valakinek. Az Urban Dictionary szerint a csendestárs egy olyan személy, aki nem szól, de mégis megérti a másikat.

Asszociációk

A „csendestárs” szó sokféle asszociációt válthat ki az emberekből. Az egyik ilyen asszociáció a kedves barát, aki mindig ott áll mellettünk, még akkor is, ha nem beszélünk. Az ilyen barátságok nagyon fontosak, mert támogatást nyújtanak nekünk, amikor nehéz időszakokban élünk. Egy másik asszociáció a tudatos hallgatás, amely arra ösztönzi az embereket, hogy hallgassanak és figyeljenek másokra, anélkül, hogy megszólnának. Az ilyen típusú hallgatás nagyon hasznos, mert segít megérteni mások gondolatait és érzelmeit, és ezáltal közelebb hozhat másokhoz. Végül, a „csendestárs” szó asszociációit gazdagítja az a tény, hogy sokan szeretnek egyedül lenni, és ez a csendes, magányos idő az, ami segít nekik megújulni és új erőre kapni.

Szinonimák

 1. társ.
 2. kolléga.
 3. alkalmi szövetséges.
 4. partnerek.
 5. barátok.
 6. szövetségesek.
 7. kompániák.
 8. kézfogók.
 9. szövetségesei.
 10. közreműködők.

Antonímák

A csendestárs szó antonimái lehetnek a zajtársak. Zajtársak olyan emberek, akik szeretnek hangosan élni, és inkább a zajos környezetet kedvelik. Zajtársak szeretik a zenét, a kávézókat, a koncerteket és a partikat. Szívesen beszélgetnek másokkal, és élvezik a társaságot. Ők szeretik a sokféle hangot, amelyeket a zajos helyek kínálnak, és úgy érzik, hogy ezek a hangok táplálják őket. Zajtársak szeretik a hangos, vidám, élénk és színes környezetet, és úgy érzik, hogy ez a környezet számukra nagyobb szabadságot ad.

Példamondatok

at készíteni:

 1. A csendestárs az egyetlen társam, amikor egyedül vagyok.
 2. A csendestársom az olvasás, mely bármikor segít megnyugtatni.
 3. A csendestársom a természet, ami sok örömet és békét ad.
 4. A csendestársom az írás, ami engem mindig inspirál.
 5. A csendestársom a zene, ami szívemnek hangot ad.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: