Csépel szó jelentése

A cikkben bemutatjuk a „csépel” szó jelentését. A csépel egy magyar szó, amely többféle értelmezést is kaphat. Az egyes értelmezések között megtalálhatók a köznyelvi és a tájszólásos megközelítések. A cikkben részletesen bemutatjuk a szó egyes értelmezéseit, és bemutatjuk, hogyan használják őket a magyar nyelvben.

Lexikológia

A szó csépel egy olyan köznyelvi kifejezés, amely arra utal, hogy valaki vagy valami meg van rövidítve vagy különféle módokon megváltoztatva. A kifejezés gyökerei a magyar nyelvben találhatók, és arra utal, hogy a szó elcsépelt vagy rövidítve van. Például, ha valaki azt mondja, hogy „csépeld le”, az azt jelenti, hogy mondd el röviden vagy rövidítsd le a mondanivalódat. A kifejezés gyakran használatos arra, hogy leírja, amikor valaki vagy valami megváltozik, hogy megfeleljen a kívánalmaknak. Például, ha valaki megváltoztatja egy weboldal megjelenését, hogy jobban illeszkedjen az üzleti célokhoz, akkor azt mondhatjuk, hogy „csépeld le”. A kifejezés használható arra is, hogy valakit vagy valamit leegyszerűsítsenek, hogy jobban megértsék. Például, ha valaki elmagyarázza egy bonyolult témát, akkor azt mondhatjuk, hogy „csépeld le”, hogy jobban megértsük.

Etimológia

A „csépel” szó eredete a magyar nyelvben gyökerezik. A szó első előfordulása a 12. században történt, amikor a magyarok elkezdték használni a „csép” szót a szemét, a hulladék és az ártalmatlanított anyagok jelölésére. A szó azonban hamarosan átvette a köznyelvi használatot is, és azóta a csépel vagy csépelés szavak használatával jelöljük az olyan tevékenységeket, amelyek során a hulladékot összegyűjtik, összetörik, és eltávolítják. A csépelés azóta is használatban van, és számos módon használják, beleértve a közterületek, épületek és lakások tisztítását.

Jelentés különböző szótárakban

A „Csépel” szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a szó jelentése „egy kisebb, lapos kövekkel borított hely, ahol a halászok fáklyát gyújtják, hogy halat fogjanak”. A Merriam-Webster szótár szerint a jelentése „egy kis vízparti hely, amelyet kövekkel borítanak, és ahol a halászok fáklyát gyújtják, hogy halat fogjanak”. A Dictionary.com szerint a jelentése „egy lapos, kövekkel borított hely a parton, amelyet a halászok fáklyával világítanak meg, hogy halat fogjanak”.

Asszociációk

 • Kukoricaszárítás.
 • Kombájn.
 • Földmunka.
 • Mezőgazdaság.
 • Gépek.

Szinonimák

 1. szecskáz,.
 2. aprít,.
 3. darabol,.
 4. szeletel,.
 5. darabokra vág,.
 6. kockáz,.
 7. kockára vág,.
 8. apróra vág,.
 9. zúzza,.
 10. tördel.

Példamondatok

 1. A szüleim csépeltek a földön, hogy megtermesszék a krumplit.
 2. A kertész szerelte össze a csépelt, hogy a gyümölcsfákat megmetszesse.
 3. A többiek álltak körül, amikor a férfi a csépellőgéppel kaszálta a füvet.
 4. Az öregember szorgosan csépelt a virágágyásban.
 5. Az iskolában egy csépelt használtunk a földművelés órán.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: