Csépeletlen szó jelentése

Az „csépeletlen” szó egy olyan kifejezés, amelyet a nyelvészek használnak ahhoz, hogy leírják a szavak és kifejezések különböző jelentéseit. A kifejezés gyakran használatos a köznyelvben is, amikor az emberek a valósággal kapcsolatos dolgokat jelentik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentéseket hordoz a kifejezés, és hogyan használják a mindennapi életben.

Lexikológia

A szó csépeletlen egy összetett szó, amely a magyar nyelvben használatos. A kifejezés azt jelenti, hogy valami teljesen üres, használhatatlan vagy értelmetlen. Szó szerint a szó csépeletlen azt jelenti, hogy „a csép nélküli”, ahol a csép egy középkori magyar mérce a térfogat mérésére. A szó csépeletlen tehát arra utal, hogy valamit teljesen üresnek, használhatatlannak vagy értelmetlennek találunk.

Etimológia

Az „csépeletlen” szó eredete visszavezethető a 16. században használt angol szó, a „carpetless” szóra. A szó akkoriban arra utalt, hogy valaki vagy valami szegényes és csökevényes. A kifejezés használata a 19. században nőtt, amikor a szegénység és a szegénység körüli stigmatizáció egyre nagyobb lett. A szó sokféleképpen használható az elmúlt évszázadokban, de a közös vonás mindig az volt, hogy arra utalt, hogy valaki vagy valami szegényes és csökevényes. A 20. században a szó kifejezés kiterjedt az olyan emberekre is, akik nem rendelkeznek elegendő tudással, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak.

Jelentés különböző szótárakban

A csépeletlen szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában azt jelenti, hogy egy szó egyfajta korlátozott vagy eltérő jelentéssel rendelkezik. Például a szótárban szereplő szó, mint például a „szerelem”, lehet, hogy egyes szótárakban szerelemnek a romantikus érzelem jelentését jelenti, míg más szótárakban a szerelmi kapcsolatok jelentését. Ezenkívül a csépeletlen szó jelentése attól is függhet, hogy milyen kontextusba kerül. Például a szó „szeretet” egyes szótárakban azt jelentheti, hogy egy személy szeret másik személyt, míg más szótárakban azt jelentheti, hogy egy személy szeretetet ad másoknak.

Asszociációk

 • töredezett.
 • szaggatott.
 • szakadozott.
 • összetört.
 • széttört.
 • szétszórt.
 • szétszakadt.
 • összetapasztott.
 • összetömörített.

Szinonimák

 1. Át nem gondolt.
 2. Kifinomlanlan.
 3. Éretlen.
 4. Közönséges.
 5. Félkész.
 6. Nem kidolgozott.
 7. Nem kiforrott.
 8. Összevissza.
 9. Átgondolatlan.
 10. Személytelen.

Példamondatok

 1. A fiú csépeletlenül állt a szülei előtt, amikor elmondta, hogy nem tudja befejezni az iskolát.
 2. A kislány csépeletlenül nézett a tükörbe, amikor ráébredt, hogy megöregedett.
 3. A férfi csépeletlenül nézett a közönségre, amikor közölte, hogy ő lesz a vezetője az új projektnek.
 4. A kisfiú csépeletlenül sírt, amikor megtudta, hogy költözniük kell.
 5. A lány csépeletlenül állt a színpadon, amikor először adott elő egy dalt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: