Cserbenhagy szó jelentése

A cserbenhagy szó egy olyan kifejezés, amelyet az emberek gyakran használnak, hogy leírják a mások által elszenvedett hűtlenséget. Ez a szó számos különböző kontextusban használható, és sokféle jelentéssel bír. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a cserbenhagy szó jelentését, valamint azt, hogyan használható a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Szó cserbenhagyásnak számos különböző meghatározása van, de alapvetően azt jelenti, hogy valaki elhagyja, elhanyagolja vagy elutasítja a kötelezettségét, amit mások elvárnak tőle. Ez lehet egy személyes kötelezettség, mint például a barátoknak, családtagoknak vagy munkatársaknak adott ígéret betartása, vagy egy társadalmi kötelezettség, mint például a társadalmi szabályok és normák betartása. A szó cserbenhagyásának következménye lehet számos különböző formában, beleértve a kapcsolatok sértését, a társadalmi elutasítást, a személyes kudarcot, a büntetést és a következményeket. A szó cserbenhagyásának leggyakoribb oka az emberi természetből adódik, és az, hogy az emberek képtelenek betartani az ígéreteiket, vagy elutasítják azokat.

Etimológia

Az angolban a „cserbenhagy” kifejezés először a 16. században jelent meg, és eredetileg a bibliai történetekben szereplő József történetére utalt. Az eredeti szövegben József testvérei cserbenhagyták őt, amikor egy bizonyos Potifár földműves elrabolta és rabszolgának tartotta őt. Az egyiptomi nyelvből származó szó eredete „abandon”, ami „elhagyni” vagy „elhagyni valakit” jelent. Az eredeti jelentés azóta sokféleképpen továbbfejlesztette, és ma a „cserbenhagy” szót általában akkor használjuk, amikor valaki elhagyja, elhanyagolja vagy alábecsüli másokat.

Jelentés különböző szótárakban

A cserbenhagy szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a cserbenhagy szó jelentése „valakit vagy valamit elhagyni, amikor szüksége van rá, vagy szolgáltatást nem nyújtani, amit ígért”. A Cambridge Dictionary szótár szerint a cserbenhagy szó jelentése „valakit vagy valamit elhagyni, amikor szüksége van rá, vagy nem teljesíteni a kötelezettségét”. A Collins Dictionary szótár szerint a cserbenhagy szó jelentése „valakit vagy valamit elhagyni, amikor szüksége van rá, vagy nem teljesíteni egy ígéretet”.

Asszociációk

 • elutasítás.
 • megtagadás.
 • kötelezettség elmulasztása.
 • visszautasítás.
 • figyelmen kívül hagyás.
 • elhanyagolás.
 • beletörődés.
 • áldozat.

Szinonimák

 1. megszeg.
 2. mellőz.
 3. elhanyagol.
 4. be nem tart.
 5. figyelmen kívül hagy.
 6. mulaszt.
 7. nem vesz figyelembe.
 8. kihagy.
 9. elvet.

Példamondatok

 1. Az államfő cserbenhagyta az ígéreteit a nyomorultaknak.
 2. Az apa cserbenhagyta a gyerekeit, amikor elhagyta a családot.
 3. A vállalat cserbenhagyta az alkalmazottakat, amikor leépítéseket hajtott végre.
 4. A szomszéd cserbenhagyta a közös ígéretet, hogy rendszeresen szemét szednek.
 5. A tanár cserbenhagyta a diákokat, amikor nem adott visszajelzést a beadott munkákra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: