Cserép szó jelentése

A cserép az egyik legrégebbi mesterségesen készített tárgy, amelyet több ezer éve használnak. A cserép jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy mire használják. A cserép leggyakrabban kerámiából készült, de más anyagokból is előállítható. A cserép sokféle módon használható, például a konyhában, a kertben és a szobák díszítésére. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mire használják a cserépet, és megtudjuk, hogy mi a cserép jelentése.

Lexikológia

A cserép lexikológiája egy olyan szakasz, amely a cserép fogalmát, történelmét és jelentőségét tárgyalja. A cserép egy olyan régi, de nagyon hasznos kézműves termék, amelyet már évezredek óta használnak. A cserép már a középkorban is használták, ahol a fazekakat és edényeket különböző színekben és dekorációkkal díszítették. Az ókori Görögországban és Rómában is használtak cserépet, és a kínaiak is már a X. században használtak cserépet. Az ókori cserép építészeti építményekhez is használták, amelyeket olyan anyagokból készítettek, mint a mészkő és a homok. Az ókori cserép színei és mintái is jelentőséggel bírtak, mivel ezeket a mintákat és színeket különböző kultúrák jelképekként és szimbólumokként használták. A cserép a modern korban is használatban van, és számos hasznos célra használják.

Etimológia

A cserép szó etimológiája a latin „cera” szóból származik, ami „viaszt” jelent. A szó először a 14. században jelent meg a nyelvben, amikor a viaszöntők kezdték használni a termékeiket, amelyeket korábban viaszból készítettek. A szót a következő században használták a kerámiák jelölésére is, amikor a viaszöntők elkezdték használni az agyagöntést is a termékeikhez. A cserép szó azóta számos más nyelvben is használatos, és a legtöbb nyelvben az agyagöntéssel készült termékek jelölésére használják.

Jelentés különböző szótárakban

A cserép szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a cserép egy olyan tárgy, amelyet alacsony szélű, általában kerámia edényekből készítenek, amelyeket építési célokra használnak. A Merriam-Webster szótár szerint a cserép olyan edény, amely különféle anyagokból készül, és általában építési célokra használják. A Cambridge Dictionary szerint a cserép egy olyan edény, amelyet általában kerámiából készítenek, és általában építési célokra használnak.

Asszociációk

Az emberek sokféle asszociációval rendelkeznek a „cserép” szóval kapcsolatban. A legtöbb embernek a cserépkályha, a cserépkályha-fűtés és a cserépkályha-tüzelőanyag jut eszébe, amikor a cserép szóval találkozik. A cserépkályhák még mindig népszerűek a nyugati világban, főleg a közép-európai országokban. Azok a háztartások, amelyek cserépkályhát használnak, nagy mennyiségű tüzelőanyagot használnak, ami magasabb költségekkel jár. Mások számára a cserép a kerámia különböző formáinak szimbóluma. Ezek a kerámiaformák lehetnek vázák, edények, ételek és még sok más. Ezek a formák gyakran használják a különböző háztartási cikkek és a dísztárgyak készítéséhez. A cserép még mindig népszerű az otthonokban, mivel sokféle különböző formában és színben elérhető.

Szinonimák

 1. Kályha.
 2. Kályhacsempe.
 3. Csigolya.
 4. Cserépkályha.
 5. Tégla.
 6. Téglalap.
 7. Kőlap.
 8. Agyag.
 9. Kőagyag.
 10. Kerámia.

Antonímák

Az antonimák a cserép szóhoz tartoznak, és magukban foglalják a fém, a műanyag, a kő és a fából készült edényeket. Az edények különböző méretűek és formájúak lehetnek, de a legtöbb kültéri használatra tervezett edények fémből készülnek. A műanyag edényeket kültéri használatra is lehet használni, de kevésbé tartósak, mint a fémek. A kőedényeket sokáig használhatjuk, de nehezebbek és drágábbak, mint a többi anyag. A fából készült edények sokféle formában és méretben készülnek, és jobban illenek a kerti környezethez, mint a másik három anyag.

Példamondatok

 1. Kellemesebbé teszi a kertet a cserépben ültetett növényekkel.
 2. A cserépben lévő föld alaposan meg kell locsolni.
 3. Az új cserép tökéletesen illik a kerti szökőkúthoz.
 4. A cserépben ültetett virágok sok színt és életet adnak a kertnek.
 5. Az üzletben számos méretű és színű cserép közül választhattam.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: