Csergedez szó jelentése

A csergedezés egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a nyelvben, de nem mindenki tudja, hogy pontosan mit jelent. A cikk megvizsgálja a csergedezés szó jelentését, valamint a különböző kontextusokban használt hasonló kifejezéseket.

Lexikológia

A szó „csergedez” szó szerint azt jelenti, hogy „árad”, vagyis a víz szabadon áramol. A szó használata különösen akkor terjedt el, amikor a folyók, patakok és források szabadon folytak. A csergedezés leírásakor fontos, hogy kiemeljük a víz szabad áramlását. A víz sokféleképpen áramolhat, például akár csendesen is, de a csergedezés a víz erős, dinamikus áramlását jelenti. A szó egy másik jelentése a „csörömpölés”, ami a víz alatt lévő kövek ütődését jelenti. A csergedezés gyakran kapcsolódik a táj szépségéhez, és sokan megpróbálják ezt a hangot utánozni, például szólógitáron, vagy akár zenekarokban is. Az emberek sokszor használják a csergedezés szót ahhoz is, hogy leírják a víz alatti élővilágot, és a vízben lévő áramlásokat.

Etimológia

A csergedezés szó egyik legelterjedtebb eredete a magyar nyelvben. Az eredeti magyar szó, „cserge”, a török szó „cereg”-ből ered, ami a „csöpp” jelentéssel bír. Az „ez” szótagot pedig egy másik, közös magyar szó, a „dzsez” szóból származtatják. Így a „csergedez” szó magyar eredetű, és „csöppenő” jelentéssel bír. Az eredeti magyar szó más nyelvekben is megjelenik, például a lengyel nyelvben, ahol „czerkać”-nak hívják.

Jelentés különböző szótárakban

Csergedez szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csergedez szó jelentése „egy olyan hang, amit a víz csepegése okoz, amikor kis csöppekben hullik”. A Merriam-Webster szótár szerint a csergedez szó jelentése „a cseppek, melyek kis dörzsöléssel hullanak”. A Cambridge Dictionary szerint a csergedez szó jelentése „a kis cseppek, melyek hullanak egy folyóból vagy egy tóból, és amikor azok elérik a vízfelszínt, úgy hangzanak, mint egy csergedezés”.

Asszociációk

 • Csónakázás.
 • Tisza-tó.
 • Horgászat.
 • Nyaralás.
 • Környezetvédelem.
 • Természetvédelem.
 • Madárles.

Szinonimák

 1. összetettebb.
 2. komplexebb.
 3. bonyolultabb.
 4. összetett.
 5. sokrétű.
 6. elmélyült.
 7. összetettség.
 8. összetett szerkezet.
 9. bonyolultság.
 10. összetett rendszer.

Antonímák

ént a „csöndelni” szó használható.

Példamondatok

 1. Csergedez a hűsítő eső, ahogy a meleg nyári nap elmúlt.
 2. Az óvodások örömmel csergedeztek a játszótéren.
 3. A patak vidáman csergedez a hegyek között.
 4. A szél csergedez a fák koronáján.
 5. A kislány szívből csergedezett a születésnapján.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: