Csévél szó jelentése

Csévélés a magyar nyelvben egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentéssel rendelkezik. A cikk részletesen bemutatja a csévélés szó jelentését az egyes kontextusokban, és megvizsgálja, hogyan használják a magyar nyelvű szövegekben. Különös figyelmet fordít arra, hogy megértsük, miért használják az emberek ezt a szót, és hogyan határozható meg a szó jelentése egy adott kontextusban.

Lexikológia

A szó csévélés az egyik legősibb és legnépszerűbb magyar kifejezés. A kifejezés eredetileg a társasági életben használt szójátékot jelentette, amelyet a közönség számára szórakoztató módon adtak elő. A szó csévélés egy olyan játék, amelyben a játékosok egymástól elválasztottan különböző szavakat mondanak, és közben a másik játékosnak meg kell adni a szó következő részét. A játék során a játékosoknak meg kell találniuk azt a szót, amelyet a másik játékos mondott, és ezt követően el kell választaniuk a szót, hogy másik szót mondhassanak. Az eredmény egy szócsévélés, amely közönséges szójáték, amelyet a közönség számára szórakoztató módon adnak elő.

Etimológia

Az eredetét tekintve a „csévél” szó az angol „chivvy” szóból származik, ami a „hajtani, kényszeríteni” jelentéssel bír. A szó eredetileg a 16. században jelent meg, amikor a hadseregben a közlegényeket gyakran hajtották, hogy a feladatukat elvégezzék. Az idők folyamán a szó elterjedt, és más szituációkban is alkalmazták, amikor valakit kényszeríteni akartak valamire. Az angol szó elterjedt az Egyesült Királyságban, és a 19. században eljutott az Amerikai Egyesült Államokba is. A szó eredete tehát a hadseregből ered, és a mai napig a „hajtani, kényszeríteni” jelentéssel bír.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „csévél” egy olyan szleng kifejezés, amely a különböző szótárakban eltérő jelentéssel rendelkezik. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „valamit gyorsan és határozottan elvégezni, vagy valamit gyorsan elintézni”. A Collins szótár szerint a szó jelentése „valamit gyorsan és határozottan elvégezni, vagy valamit gyorsan és határozottan elintézni”. Az Urban Dictionary szótár szerint a szó jelentése „valamit gyorsan és határozottan elvégezni, vagy valamit gyorsan elintézni, miközben elkerülve a részleteket”. A Wiktionary szótár szerint a szó jelentése „valamit gyorsan, határozottan és hatékonyan elvégezni”.

Asszociációk

 • szüret.
 • szőlő.
 • bor.
 • szőlőhegy.
 • szüreti mulatság.
 • szőlőprés.
 • szőlőszem.
 • szőlőfürt.
 • szőlőpásztor.
 • szőlőszüret.

Szinonimák

1. elrendez, 2. rendelkezik, 3. szervez, 4. állít, 5. összeállít, 6. felállít, 7. összefoglal, 8. összeköt, 9. csoportosít, 10. kombinál.

Példamondatok

 1. Az állatok csévélnek, amikor boldogok.
 2. A kislány csévélt, ahogy a születésnapját ünnepelte.
 3. A kölyökkutya csévélve szaladt a parkban.
 4. A macska csévélt, amikor meglátta a játékát.
 5. A gyerekek csévéltek, amikor szabadon játszhattak a kertben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: