Csipked szó jelentése

A „csipked” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a mindennapi beszédben, de sokan nem tudják, hogy pontosan mi jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „csipked” szó jelentését, és felvesszük az ezzel kapcsolatos néhány közösségi nyelvi használatot is.

Lexikológia

„Szó csipked” egy szóhasználati technika, amely a nyelvészetben és a költészetben használatos. A technika a mondatokban, szókapcsolatokban és verssorokban használt szavak kiválasztására és összeillesztésére vonatkozik, annak érdekében, hogy kifejezzenek egy adott ötletet, érzést vagy hangulatot. A technika lényege, hogy a szavakat úgy csipkedjük, hogy legyenek közvetlenül kapcsolatban egymással, és hogy a mondatok vagy verssorok olvashatóbbak, érthetőbbek és mélyebb érzelmeket közvetítsenek. A szó csipkedés egy fontos eszköz a költészetben és az írásban, de használható más nyelvi műfajokban is.

Etimológia

A szó „csipked” eredete a 12. századi német nyelvből származik, ahol a „zipfel” szót használták, ami „csipkedés” jelentéssel bírt. A szó használata a 17. században terjedt el Angliában, és azóta számos más nyelvben is megjelent. A szó eredetileg a hímzéssel kapcsolatos tevékenységeket jelentette, de az évek során átalakult, és ma már számos más dologra is használják. Az emberek ma már használják a „csipkedés” szót ahhoz, hogy leírják a különböző anyagokból készült dolgok összekötését, különösen a ruházatnál. A szó számos más kontextusban is használatos, például a számítógépes programozásban, ahol a „csipkedés” szót használják az adatfelvételhez és a szkriptek összekapcsolásához.

Jelentés különböző szótárakban

A „csipked” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csipked szónak több jelentése is van. Az egyik jelentése „gyengéden megfogni és óvatosan megmozgatni valamit”. Ez lehetővé teszi, hogy valaki kiszabadítson valamit a kötésből vagy korlátozásokból. Ezenkívül a csipked szónak „megfogni és megragadni” jelentése is van, ami arra utal, hogy valaki megpróbálja kézben tartani vagy megfogni valamit. A Merriam-Webster Dictionary szerint a csipked szónak „megfogni, megragadni, kapaszkodni” jelentése van, ami arra utal, hogy valaki megpróbál megragadni vagy kapaszkodni valamibe.

Asszociációk

 • édesség.
 • cukorka.
 • szív.
 • íz.
 • finom.
 • öröm.
 • boldogság.
 • vidámság.
 • szeretet.

Szinonimák

 1. fodrozódik.
 2. hullámzik.
 3. ingadozik.
 4. mozog.
 5. ringatózik.
 6. összefonódik.
 7. összetorlódik.
 8. összevonódik.
 9. összevontan alakul.
 10. ráncokat ereszt.

Példamondatok

 1. Az iskolában csipkedtem a barátaimmal, amíg a tanár be nem jött a terembe.
 2. A szüleim csipkedtek, amikor megtudták, hogy este későn mentem haza.
 3. A kutyám szeret csipkedni, amikor játszunk együtt.
 4. Az unokatestvérem csipkedett, amikor először találkoztam vele.
 5. A kisebb testvérem csipkedett, amikor megpróbáltam elvenni a játékát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: