Csipkelődik szó jelentése

A csipkelődés egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a humoros vagy vicces kontextusokban. A csipkelődés egy olyan kifejezés, amely segít megérteni, hogyan használják a szót a mai világban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi az a csipkelődés, és hogyan lehet használni.

Lexikológia

Szó csipkelődik egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki szarkasztikusan vagy gúnyosan beszél valakiről vagy valamiről. A csipkelődés néha hasznos lehet, ha a közönség megérti a szarkazmust és a komikumot, de ha túl sokáig folytatódik, akkor sértheti az érzéseket. A csipkelődés egy olyan stílus, amelyben a kiejtett szavak vagy mondatok egy másik, szarkasztikus értelmet kapnak. Például, ha valaki azt mondja, hogy „Úgy nézel ki, mint egy milliomos”, ez egy olyan csipkelődő megjegyzés, amely arra utal, hogy valaki szegény. A csipkelődés lehet vicces, de ha túlzásba viszik, akkor sértheti az érzéseket.

Etimológia

A „csipkelődik” szó eredete a 13. században vezethető vissza. A szó eredetileg „cipkelődik” volt, és az angolban két szóból állt, a „cipkel” és a „ődik”. A „cipkel” egy régi angol szó, amely a kötözést jelentette, míg a „ődik” ragozott alakja a „őd” szónak, amely azt jelentette, hogy „csipked”. A szó összetételének eredeti jelentése tehát az volt, hogy „csipkedés”. A szó egyre inkább a csipkelődés szóval vált helyettesíthetővé, és a 18. században elterjedt az angolban. A szó a mai napig tartja eredeti jelentését, és arra utal, hogy valaki kisebb ártatlan vicceket mesél, és játékosan csipkedi másokat.

Jelentés különböző szótárakban

A szó csipkelődik gyakran használják akkor, amikor valaki szórakozott, vicces módon megjegyzéseket tesz másokra, vagy amikor viccesen poénkodik. A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában valamilyen szórakozott, kedves ugratást jelent. A Merriam-Webster szótár szerint a csipkelődés „viccesen kedves ugratásokat vagy megjegyzéseket tesz másokra”. A Cambridge Dictionary szerint a csipkelődés „viccesen szórakozott megjegyzéseket tesz másokra”. A Collins Dictionary szerint a csipkelődés „viccesen poénkodik másokkal”.

Asszociációk

 • viccelődik.
 • tréfálkozik.
 • cicázik.
 • szórakozik.
 • összebalhézik.
 • csitri.
 • bohóckodik.
 • kacarászik.
 • kacérkodik.

Szinonimák

 1. tréfálkozik.
 2. cicceg.
 3. ugrál.
 4. poénkodik.
 5. viccelődik.
 6. kacag.
 7. szórakoztat.
 8. nevetgél.
 9. cinikus.
 10. szórakozik.

Példamondatok

 1. A két gyerek csipkelődött, amíg a szülők be nem jöttek a szobába.
 2. Az unokatestvérek szívesen csipkelődnek egymással.
 3. A barátok szeretnek csipkelődni, ha együtt vannak.
 4. A nagymamát mindig szeretik csipkelődéssel megnevettetni.
 5. A gyerekek a játszótéren gyakran csipkelődnek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: