Csípősség szó jelentése

A csípősség szó sokféle értelmezése lehet, de legtöbbször a fűszerek, ételek vagy italok erős, kívánatos ízét jelenti. Ez a jellemző íz lehet egy különleges ízfokozó, amelyet a konyhai főzéshez, sütéshez és más ételekhez használhatunk. A csípősség szó ezen kívül más értelemben is használatos. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a csípősség szó jelentését és használatát.

Lexikológia

A szó csípősségét sokan nem értik, de valójában egy fontos fogalom. A csípősség egy bizonyos szintű intenzitást jelent, amelyet egy szó vagy kifejezés kifejezésére használnak. Egy szó csípőssége a kifejezés intenzitásának, súlyosságának és hatásának mértéke. Például, ha valaki azt mondja, hogy „ez nagyon csípős”, ez azt jelenti, hogy az a szó, amit használt, sokkal erősebb, mint amit általában vár az ember. Egy másik példa, ha valaki azt mondja, hogy „ez csak egy kicsit csípős”, ez azt jelenti, hogy az a szó, amit használt, nem olyan erős, mint amit általában vár az ember.

Etimológia

A „csípősség” szó eredete több mint 2500 évre nyúlik vissza, amikor az ókori görögök használták a szót, hogy leírják azokat az ételeket, amelyeknek magas a savtartalma, és amelyeket a fűszerekkel, mint például a chili paprikával, a kurkuma, a koriander, a mustár, a szegfűbors és a fokhagyma, ízesítenek. Az ókori görögök szóval, „pikros” -nak nevezték ezt az ízt. A „pikros” szó a görögök által használt „pikros” szóból ered, amely maga is a „pikros” szóból ered, amely maga is „csípős” jelentésű. A szó azonban az évek során megváltozott, és a mai napig a „csípősség” szót használjuk, amelyet a görögök „pikros” szavából származtatnak.

Jelentés különböző szótárakban

A csípősség szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csípősség olyan minőség, amely fizikailag érezhető irritáló, kínzó vagy fájdalmas érzést okoz. A Merriam-Webster Dictionary szerint a csípősség olyan íz, amely éles, keserű, fűszeres vagy irritáló. A Cambridge Dictionary szerint a csípősség olyan érzés, amely éles, keserű vagy irritáló ízt okoz. A Collins Dictionary szerint a csípősség olyan érzés, amely éles, keserű, fűszeres vagy irritáló ízt eredményez.

Asszociációk

 • keserűség.
 • élesztő.
 • csípő.
 • csípős paprika.
 • csípős szó.
 • csípős fűszer.
 • csípős étel.
 • csípős humor.
 • csípős megjegyzés.
 • csípős kritika.
 • csípős íz.

Szinonimák

 1. Készség.
 2. Élénkség.
 3. Éleslátás.
 4. Élesztő.
 5. Előrelátás.
 6. Kifinomultság.
 7. Pontosság.
 8. Tűpontosság.
 9. Acélos éleslátás.
 10. Következetesség.

Példamondatok

 1. Az ételek csípőssége miatt sokan kedvelik a mexikói konyhát.
 2. A fűszerek csípőssége miatt a thai étel sokak számára nagyon ízletes.
 3. Az ágyúgolyó csípőssége még a legerősebb szájízt is elnyomta.
 4. Az ízének csípőssége miatt sokan kerülik ezt a fűszert.
 5. A forróság csípőssége miatt nehezen tudtam megenni a levest.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: