Csíraképes szó jelentése

A csíraképes szó egy olyan kifejezés, amely a növények, állatok és más élőlények szaporodására utal. Ez a kifejezés számos különböző jelentéssel bír, amelyek mindegyike fontos szerepet játszik a természetes szaporodási folyamatokban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csíraképes szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használják a természetben és a tudományban.

Lexikológia

A csíraképes szó lexikológiája abban áll, hogy a csíraképes szavak olyan szavak, amelyek a szókincsben léteznek, de még nem teljesen kialakultak. Ezek a szavak általában új jelentéssel rendelkeznek, amelyeket a beszélők fejlesztettek ki, és más szavak szintaktikai helyzetei alapján értelmeznek. A csíraképes szavak általában az egyes nyelveken belül korlátozottan elterjedtek, és általában a közösségek szókincsét gazdagítják. A csíraképes szavak általában jelentésükben hasonlóak a meglévő szavakhoz, de a szintaktikai használatukban eltérőek. Például, a szó „máz” lehet egy csíraképes szó, amely a „mázol” szóból származik, és egy olyan szó, amelyet a főnévként használnak, és azt jelenti, hogy „festék”.

Etimológia

A „csíraképes” szó etimológiája a 14. században eredeztethető vissza. A szó eredetileg a latin „crescere” szóból származik, ami magában foglalja az „emelkedni”, „felnőni” és „növekedni” értelmű szavakat. A „csíraképes” szót először a 14. században használták, amikor a tudósok és a kutatók megállapították, hogy bizonyos növények képesek maguktól kicsírázni és növekedni. Azóta a szó általánosan használatos a növények önálló szaporodásának jellemzésére.

Jelentés különböző szótárakban

A csíraképes szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csíraképes szó „felhasználható arra, hogy megértsük, hogy egy szó milyen értelemben használható”. A Merriam-Webster szótár szerint a csíraképes szó „a jelentések közötti különbségek és hasonlóságok megértésére használt kifejezés”. A Cambridge Dictionary szerint a csíraképes szó „a szó jelentésének a megértését segítő kifejezés”. Mindhárom szótár egyetért abban, hogy a csíraképes szó egy olyan kifejezés, amely segít megérteni, hogy egy szó milyen értelemben használható.

Asszociációk

A csíraképes szó sokak számára a növényi életkezdést jelenti. A csíraképesség azt jelenti, hogy a magból kiszabaduló csíra képes lesz arra, hogy elkezdje a növényi életciklusának első szakaszát. A csíraképesség a növények képessége arra, hogy megteremtsék a saját magukból kikelő növényeket. A csíraképesség a növények számára egy olyan fontos tulajdonság, amely lehetővé teszi számukra, hogy elinduljanak a növényi életciklusukban. A csíraképesség egy olyan képesség, amelyet a növények természetes módon fejlesztenek ki, és amely lehetővé teszi számukra, hogy szaporodjanak és terjedjenek el.

Szinonimák

 1. Élelmezhető.
 2. Fogyasztható.
 3. Elfogyasztható.
 4. Használható.
 5. Készíthető.
 6. Főzhető.
 7. Párolható.
 8. Süthető.
 9. Követhető.
 10. Készíthető.

Antonímák

A „csíraképes” szónak egyértelmű antonimái vannak. Ezek közé tartozik a „nem csíraképes”, ami azt jelenti, hogy a tárgy, amelyre vonatkozik, nem képes maga alapján előállítani csírákat. Ez lehet egy fajta növény, amelynek a magjai nem képesek előállítani csírákat, vagy egy mesterségesen előállított termék, amely nem képes csírákat előállítani. Ezen kívül a „nem csíraképes” kifejezésnek más antonimái is vannak, mint például a „nem csírázó”, ami azt jelenti, hogy a tárgy nem képes csírákat előállítani, de még csírázni sem.

Példamondatok

 1. A szakácsok csíraképes tésztával készítik a finom pizzát.
 2. A csíraképes tészta nagyon könnyen dolgozható.
 3. Az áruházban különböző csíraképes tésztákat kínálnak.
 4. A csíraképes tészta nagyon jól bírja a sütést.
 5. A csíraképes tészta nagyon finom és könnyen elkészíthető.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: