Csőcselék szó jelentése

A csőcselék fogalma mindenkinek ismerős lehet, de vajon tudjuk, hogy pontosan mi is az? A cikk egy részletes áttekintést ad a csőcselék szó jelentéséről, valamint a kapcsolódó fogalmakról, és azok használatáról.

Lexikológia

Szó csőcselék egy olyan kifejezés, amelyet a 19. században alkalmaztak a szegények, a koldusok és a közönséges bűnözők leírására. A kifejezés a szó szerinti értelmezés szerint „csődört” jelent, ami azt jelenti, hogy egy csoport személy vagy szervezet, amely egymásnak ellentmondó és káoszt okozó cselekedeteket hajt végre. Szó csőcselék azokat a személyeket jelöli, akik összefogtak, hogy elkövessék a bűncselekményeket, és ezáltal előnyökhöz jussanak. A csőcselék általában közös erővel dolgozik, és összefogással, amelynek célja a közös javak elérésének elősegítése.

Etimológia

Az eredetileg magyar szó, a csőcselék, sokféleképpen értelmezhető. Az egyik legelfogadottabb magyarázat az, hogy a szó egy rövidítés a csősz + sereg szavakból ered. A csősz szó azt jelenti, hogy „csövön át”, és sereg azt jelenti, hogy „csapat”. Az összetétel tehát azt jelenti, hogy „csapat, amely átmegy a csövön”. A csőcselék eredetileg a középkori Magyarországon használt szó volt, melyet használtak a lovasok és az íjászok jelzésére. Az egyik legfontosabb feladatuk az volt, hogy megszállják a csöveket, és megakadályozzák az ellenséges csapatok áthaladását. A csőcselék szó ma már széles körben használt szó, és a köznyelvben gyakran használják olyan csoportok jelzésére, amelyeket általában anarchista csoportoknak tartanak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „csőcselék” egy általánosan használt kifejezés, amely a különböző szótárakban különböző jelentéseket kap. Az Oxford English Dictionary szerint a csőcselék egy „kiszámíthatatlan és rendszertelenül mozgó emberek csoportja”, míg a Merriam-Webster szerint a csőcselék egy „kiszámíthatatlan és rendszertelenül mozgó nagy csoportja”. Az Urban Dictionary szerint a csőcselék egy „kiszámíthatatlan, nagy csoport, amely rendszertelenül és zavarosan mozog”. A Cambridge Dictionary szerint a csőcselék egy „kiszámíthatatlan, nagy csoport, amely rendszertelenül és zavarosan viselkedik”. Mindezek a definíciók egyetlen dologra összpontosítanak: a csőcselék egy nagy, kiszámíthatatlan csoport, amely rendszertelenül és zavarosan viselkedik.

Asszociációk

 • gazember.
 • aljas.
 • gonosz.
 • közönséges.
 • bűnöző.
 • tömeges.
 • alantas.
 • rosszindulatú.
 • tolvaj.
 • káromkodás.

Szinonimák

 1. Szajha.
 2. Lohamárok.
 3. Lóhalálban lévők.
 4. Lázadók.
 5. Bűnözők.
 6. Alvilági figurák.
 7. Közönséges bűnözők.
 8. Káromkodók.
 9. Bűnözők.
 10. Bűnösök.

Példamondatok

 1. A csőcselék megpróbálta megzavarni a rendezvényt.
 2. Az utcán egy csőcselék gyűlt össze.
 3. A csőcselék tömegei ellepték a közteret.
 4. A csőcselék által okozott károk nagyon súlyosak voltak.
 5. A csőcselék megfélemlítette a helyi lakosokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: