Csodálkozik szó jelentése

A „csodálkozik” szó mindennapi nyelvünkben gyakran használt kifejezés, de kevesen gondolnak arra, hogy pontosan mit is jelent. Az alábbi cikkben bemutatjuk a szó jelentését és eredetét, valamint kitérünk arra, hogy milyen szinonimái és hasonló kifejezései vannak a nyelvünkben. Ha érdekel, hogy hogyan használjuk helyesen a „csodálkozik” szót, és milyen összetett kifejezéseket alkothatunk vele, akkor olvass tovább!.

Lexikológia

A csodálkozás egy olyan érzelmi állapot, amely akkor jön létre, amikor valami meglepő, váratlan vagy elképesztő dolog történik velünk vagy körülöttünk. Ez lehet egy pozitív vagy negatív élmény is. A csodálkozás általában az első pillanatokban jön létre, amikor az agyunk még nem tudja értelmezni a tapasztalt eseményt. Ezután következik a feldolgozás és a reakció.

A csodálkozás fontos szerepet játszik az emberi életben. Segít nekünk felfedezni és megérteni a világot, amelyben élünk. A csodálkozás általában az új tapasztalatokra és az ismeretlenre irányul. Az emberek gyakran csodálkoznak a természeti jelenségekre, az állatok viselkedésére, a tudományos felfedezésekre vagy akár az emberi teljesítményekre is.

A csodálkozásnak pozitív hatása van az emberi agyra és az egész testre. A csodálkozás általában boldogsággal, izgalommal és kíváncsisággal jár. Ez segít az agyunknak aktivizálni az endorfinokat és a dopamint, amelyek boldogsághormonok. A csodálkozás általában pozitív hatással van az emberi egészségre is. Segít csökkenteni a stresszt és javítja az immunrendszer működését.

Végül, a csodálkozás az emberi kreativitás és innováció forrása is lehet. A csodálkozó emberek gyakran keresik az új lehetőségeket és megoldásokat a problémákra. Ez segít az embereknek új dolgokat felfedezni és fejleszteni az emberi életet. A csodálkozás tehát fontos szerepet játszik az emberi életben, és segít nekünk felfedezni és megérteni a világot, amelyben élünk.

Etimológia

A „csodálkozik” szó eredete érdekes és sokatmondó. A szó két részből áll: „csoda” és „lakozik”. Az első rész, a „csoda” szó eredete a latin „causa” szóból származik, ami „ok” vagy „indok” jelentésű. A középkori latinban a „causa” szóból alakult ki a „causa divina”, ami „isten által okozott csoda” jelentést hordozott. A magyar nyelvbe a szó a 14. században került át.

A „lakozik” szó pedig a „lakik” igéből származik, ami azt jelenti, hogy valaki valahol él vagy tartózkodik. A két szó összetétele, a „csodálkozik” tehát annyit jelent, hogy valaki csodálkozik valamin, azaz meglepődik, gyönyörködik vagy ámul valamin, ami az ő számára csodálatos vagy különleges.

A „csodálkozik” szó tehát a latin és a magyar nyelv történetéből származik, és a csodálat, az ámulat és a meglepetés érzését fejezi ki. A szó használata mindennapi nyelvünkben is gyakori, és a mai napig széles körben használjuk.

Jelentés különböző szótárakban

A „csodálkozik” szó jelentése sokak számára magától értetődőnek tűnik, azonban a különböző szótárakban található definíciók alapján eltérőek lehetnek a megértési lehetőségek. Egyes szótárak szerint a csodálkozás egyfajta meglepődést, meghökkenést jelent, míg mások szerint inkább az ámulat, az elragadtatás, vagy éppen az érdeklődés kifejezésére szolgál.

A szó jelentése azonban nem csak a definíciókban, hanem az életünkben is változó lehet. Azt is mondhatjuk, hogy a csodálkozásnak szintjei vannak, és az egyén személyiségétől, élethelyzetétől függően más és más lehet az általa megélt érzés. Az egyik embernek már egy kis apróság is elég lehet ahhoz, hogy csodálkozzon, míg mások számára csak az igazán nagy és meghökkentő dolgok váltanak ki ilyen reakciót.

Az biztos, hogy a csodálkozás képessége fontos szerepet játszik az életünkben. Az emberek általában akkor csodálkoznak, amikor valami újat, szokatlanat, vagy éppen lenyűgözőt tapasztalnak. Ezáltal az érzelmeket és a gondolkodást is aktiválják, hiszen a csodálkozás után gyakran elkezdünk kutatni, tanulni, vagy éppen megosztani az élményeinket másokkal.

Tehát, bár a csodálkozás szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban, az mindenképpen fontos érzés, amely segít abban, hogy nyitottabbak legyünk a világ dolgaira, és élvezhessük az életünkben rejlő lehetőségeket.

Asszociációk

meglepetés, ámulat, meghökkenés, csodálkozás, elképedés, nem hitt szemekkel nézés, meglepődés, meglepett arc, szájról olvasás, meglepődött reakció.

Szinonimák

 • Bámul.
 • Meglepett.
 • Elképedt.
 • Csodálkozó.
 • Csodálattal teli.
 • Csodálkozva.
 • Meghökkent.
 • Elcsodálkozott.
 • Elbámuló.
 • Elragadtatva.

Példamondatok

 1. Azt csodálkozom, hogy még mindig nem érted.
 2. Csodálkoztam, hogy ilyen hamar vége lett.
 3. Nagyon csodálkoztam, amikor megláttam, hogy mennyire megváltoztál.
 4. Nem csodálkozom azon, hogy ilyen nehéz döntést kellett meghoznod.
 5. Csodálkozni fogsz, amikor meglátod, milyen szép a kilátás.
 6. Azt csodálkozom, hogy ilyen sokáig tartott, mire megoldottad a problémát.
 7. Csodálkozom azon, hogy miért nem mondtad el nekem korábban.
 8. Csodálkozom azon, hogy ilyen sokan hisznek a hamis híreknek.
 9. Nem csodálkozom azon, hogy nem bízol benne.
 10. Csodálkozom azon, hogy mennyire gyorsan telik az idő.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: