Csődörös szó jelentése

A „csődörös” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a nyelvhasználatban. A szó eredetileg a közép-európai nyelvekből származik, és egy szólásos kifejezést jelent, amely arra utal, hogy valaki vagy valami erős és határozott. A szó jelentése azonban az idők folyamán változott, és ma már sokféleképpen használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „csődörös” szó jelentését és a különböző kontextusokban használt értelmezéseit.

Lexikológia

Szó csődörös egy kifejezés, amelyet a mai napig használnak ahhoz, hogy leírják a szükséges erőfeszítést, amelyet valaki belefektet egy cél eléréséhez. A kifejezés eredete a középkori lovagi tornákra vezethető vissza, amikor a lovagoknak különböző szintű erőfeszítéseket kellett tenniük a cél eléréséhez. A kifejezés akkoriban „csődörös” néven lett ismert, mivel a lovagoknak a szó szerinti csődörökön kellett átugraniuk a cél eléréséhez. Azóta a kifejezés széleskörűen használható arra, hogy leírja azt az erőfeszítést, amelyet valaki belefektet egy cél eléréséhez. Az, hogy milyen mértékű erőfeszítés szükséges, eltérő lehet a különböző helyzetekben, de a szó csődörös továbbra is a közkeletű kifejezés ahhoz, hogy leírja az erőfeszítést a cél eléréséhez.

Etimológia

A „csődörös” szó eredetét a nyelvészek általában a régi magyar nyelvhez vezetik vissza. A szó eredetileg „csődör” volt, ami egy olyan vízszintesen kör alakú árok volt, amelyet a földművesek létrehoztak a mezők öntözéséhez. A csődörök használata az ókortól kezdve széles körben elterjedt volt a Kárpát-medencében. Az eredeti jelentése egy olyan vízszintes árok volt, amelyet a földművesek létrehoztak a mezők öntözéséhez. Az idő múlásával a „csődör” szó elkezdett átváltozni, és a „csődörös” szó elkezdett jelenteni egy olyan embert, aki szorgalmas, dolgos és kitartó. Ma a „csődörös” szót használjuk arra, hogy leírjuk valakit, aki szorgalmas, kitartó és dolgos, és nem adja fel könnyen.

Jelentés különböző szótárakban

A csődör szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Webster szótár szerint a csődör egy olyan szó, amelyet egy közepesen nagy, kétkerekű járműhöz használnak, amelyet egy ló húz. A Merriam-Webster szótár szerint a csődör egy gyors, kétkerekű szekerekhez használt kocsi. A Collins szótár szerint a csődör egy kis, kétkerekű, lóhúzta jármű, amelyet gyors áruszállításra használnak. Az Oxford szótár szerint a csődör egy kétkerekű, lóhúzta szekerekhez használt kocsi, amelyet gyors áruszállításra használnak.

Asszociációk

 • cipő.
 • kalap.
 • tánc.
 • dob.
 • színpadi.
 • szórakozás.
 • zene.
 • színek.
 • kacagás.
 • öröm.

Szinonimák

 1. Csősz.
 2. Csővezető.
 3. Csővezető.
 4. Csővezető.
 5. Csővezető.
 6. Csővező.
 7. Csatorna-mesterember.
 8. Csatornázó.
 9. Csatornázó.
 10. Csatornázó mesterember.
 11. Csatornás.
 12. Csatornás mesterember.
 13. Csatornás munkás.
 14. Csatornázó munkás.
 15. Csővező mesterember.

Példamondatok

 1. Az öreg csődörös lovat szeretett a legjobban.
 2. A csődörös lovak különleges látványt nyújtanak.
 3. A gyerekek szívesen nézték a csődörös lovat.
 4. A csődörös lovaknak nagy szükségük van a rendszeres gondozásra.
 5. A csődörös lovak különleges hangokat adnak ki, amikor mozognak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: