Csokros szó jelentése

A csokor egy sokáig létező, nagyon szép ajándék, amit szerelmesek, barátok és családtagok között szokás adni. A csokrok szimbolikusak és egy kifejezése a szeretetnek és a gondoskodásnak. A csokrok szó jelentése azonban sokak számára ismeretlen lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a csokrok szó jelentése.

Lexikológia

A szó csokros egy szimbolikus kifejezés, amely a szeretet és az egymásrautaltság jelképét hordozza. A csokor egyfajta kifejezés a szeretet és a tisztelet iránti érzésekre, amelyeket az adományozó és a címzett között fenntartanak. A csokorok szimbolizálják a bensőséget, a szeretetet, a tiszteletet, a szeretetet és a hűséget. A csokrok gyakran ajándékként adnak, a szeretet és a kölcsönös megbecsülés jeleként. A csokrok számos módon kifejezhetik a szeretetet. A csokrok színei gyakran jelzik a kapcsolat jellegét, például a piros csokor a szerelmi kapcsolatot jelképezi, a sárga csokor a barátságot, a kék csokor pedig az elkötelezettséget és a hűséget jelképezi. A csokrok általában a virágok kombinációjából állnak, amelyek mindegyike különböző jelentéseket közölhet.

Etimológia

A „csokros” szó eredete visszavezethető a régi görögökhöz. A görögök számos szimbólumot használtak, hogy megmutassák az egymás iránti szeretetüket, és a csokor volt az egyik legjelentősebb. A csokrot a görögök gyakran használták ajándékba adáskor, hogy jelezzék a szeretetüket és tiszteletüket az illető iránt. A csokor eredetileg a természetből származó virágokból készült, és általában olyan színekben készült, amelyek jelentést tulajdonítottak a szeretetnek, a bátorságnak és a hűségnek. Az idők folyamán a csokor szimbóluma átalakult, és ma már sokféle módon használják, hogy jelezzék a szeretetüket és tiszteletüket.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „csokor” a különböző szótárakban eltérő jelentést kaphat. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint egy csokor „egy csoport növényekből vagy virágokból álló, színes kötéssel kötött díszítő kellék”. Az American Heritage Dictionary szerint egy csokor „egy csoport virágból, fűszálból vagy más növényi anyagból készült díszítő kellék, amelyet egy színes kötéssel kötött kötélen viselnek”. A Webster’s Dictionary szerint egy csokor „egy csoport virágból, fűszálból vagy más növényi anyagból készült díszítő kellék, amelyet egy színes kötéssel kötött kötélen viselnek, és amelyet általában ajándékként adnak”.

Asszociációk

 • Karácsony.
 • Ajándék.
 • Szeretet.
 • Díszítés.
 • Csillogás.
 • Boldogság.
 • Család.
 • Színek.
 • Kreativitás.
 • Öröm.

Szinonimák

 1. gazdag.
 2. bőkezű.
 3. cifrázott.
 4. költekező.
 5. bőkezűen adományozó.
 6. áldozatos.
 7. jótékony.
 8. szívességes.
 9. könyörületes.
 10. generózus.

Példamondatok

 1. A kislány örömében csokros virágokat osztott szét barátai között.
 2. A kertben csokros színekben pompáztak a virágok.
 3. A kastély udvarán csokros koszorúkkal díszítették a kaput.
 4. A város főterén csokros szalagokkal ünnepelték a nagy napot.
 5. Az öregasszony örömében csokros ruhát vett a kislányának.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: