Csomó szó jelentése

A cikkben megvizsgáljuk a „csomó” szó jelentését. A csomó szó sokféle jelentéssel bír, amelyek között szerepelhetnek a tárgyak összetartása, a témák összefoglalása, a zavarok kifejezése és még sok más. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a csomó szó különböző jelentéseit, és különféle példákat adunk arra, hogy milyen kontextusokban használhatjuk.

Lexikológia

A szó csomó egy olyan kifejezés, amelyet a nyelvészek és a beszédterápiások használnak arra, hogy leírják a szavak egymásután következő sorozatát, amelyeket egy személy használ a kommunikáció során. A szó csomók gyakran több szóból állnak, és általában közös témát jelentenek. A szó csomók lehetővé teszik a beszélőknek, hogy a kommunikációs szándékaikat gyorsan és hatékonyan kifejezhessék. A szó csomók lehetővé teszik, hogy a beszélők kifejezhessék magukat a lehető legközvetlenebb módon. Például, ha valaki meg akarja kérni valakit, hogy tegyen valamit, akkor a szó csomók segítségével egyszerűen kifejezheti a kérést.

Etimológia

A „csomó” szó eredete a 14. századi angolban található „knot” szóra vezethető vissza. A „knot” szó tulajdonképpen egy összefonódott szálakból készült tárgyra utalt. Az 14. században a „knot” szó sokféle tárgyra utalt, beleértve a kötött szöveteket, a kötözött állatokat, és a kötött árukat is. Az angol szó „knot” eredete a német „knotten” szóban található. A „knotten” szó szintén egy összefonódott szálakra utalt, de ez a szó inkább a kötött szövetekre utalt, mint a többi tárgyra. A német „knotten” szó eredete a németic „kna” szóra vezethető vissza, ami maga is egy összefonódott szálakra utalt.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a csomó szónak többféle jelentése lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csomó „egy vagy több dolog összefonódásával kialakított, rendszerint összetartó, szabályos vagy szabálytalan alakzat”. Az Urban Dictionary szerint a csomó „olyan szabálytalan alakzat, amelyet szálak, szalagok, kötelek, fonalak, filcek vagy más anyagok összefonásával készítenek, és amelynek a külső megjelenése szabálytalan”. A Merriam-Webster szótár szerint a csomó „egy vagy több szál, szalag, kötél, fonál vagy más anyag összefonásával kialakított szabálytalan alakzat”.

Asszociációk

 • összetartás.
 • szövetség.
 • kötés.
 • tömörítés.
 • csomagolás.
 • gyűrűzés.
 • halom.
 • tömeg.
 • amőba.
 • sűrűség.

Szinonimák

halmaz, tömeg, csoport, gyűjtemény, amasztás, amőba, sokaság, sokféleség.

Példamondatok

 1. Az új csomó színes kötél tartotta össze a két végét.
 2. A csomót a kalózok a hajó köteleihez kötötték.
 3. A kislány kedvenc játéka a csomózás volt.
 4. Az óra előtt még sok csomót kellett oldanom.
 5. A kabátom ujján egy csomó van.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: