Csonk szó jelentése

A csonk szó egy olyan szó, amely sokféle jelentéssel rendelkezik. A köznyelvben a csonk szó gyakran olyan dolgokra utal, amelyek elsődlegesen hiányosak vagy torzak. Azonban a csonk szó eredeti jelentése sokkal szélesebb körű, és többféle kultúrában és kontextusban használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csonk szó jelentését, valamint a különböző kultúrákban és kontextusokban betöltött szerepét.

Lexikológia

A csonk szó (morphemic truncation) egy olyan szóalkotási mód, amelyben a szó első vagy utolsó morfémáját elhagyják. A csonk szavak gyakran használatosak a szókészletben, és gyakran használják őket a beszédben is. A csonk szók többnyire rövidítések, amelyeket az emberek használnak a beszédükben. Például a „gyere” szó a „gyere el” rövidítése. A csonk szavak használatának számos előnye van. Először is, a csonk szavak segítenek csökkenteni a beszéd hosszát és így lehetővé teszik, hogy az emberek gyorsabban kommunikáljanak. Másodszor, segítenek az embereknek a kifejezőkészségük megőrzésében, mivel a csonk szavak gyakran sokkal kifejezőbbek, mint a teljes szavak. Végül, a csonk szavak segítenek az embereknek a beszédük összetettségének fokozásában, mivel ezek a szavak gyakran sokkal több jelentést hordoznak, mint egy egyszerű szó.

Etimológia

A csonk szó etimológiája a latin „cuncu” szóra vezethető vissza, amelyet a legtöbb nyelvben „torzított” vagy „torz” jelentéssel használnak. A szó eredetileg a római egyházban használt kifejezés volt, amelyet a felszentelésre váró papok jellemzésére használtak. A kifejezés akkoriban arra utalt, hogy a papok még nem kapták meg a teljes szentséget, mivel csak csonkították őket. Az idők folyamán a szót többféleképpen használták, például a korábban használt művészeti technikák (pl. csonkított kövek) vagy a torzított zene stílusai kifejezésére is. Ma a csonk szót általában valamivel torz, sérült vagy hiányos jelentéssel használják.

Jelentés különböző szótárakban

A csonk szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. A Merriam-Webster szótár szerint a csonk szó „olyan szó, amelynek jelentése nem teljes, mivel a teljes szó egy része hiányzik”. A Cambridge szótár szerint a csonk szó „olyan szó, amelynek jelentése nem teljes, mivel egy része hiányzik, vagy mert nincs teljesen megfelelő szó”. A Collins szótár szerint a csonk szó „olyan szó, amelynek jelentése nem teljes, mivel egy része hiányzik, vagy mert nincs megfelelő szó”.

Asszociációk

A csonk szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Néhányan a fizikai hiányosságokra gondolnak, míg mások a közösségi kirekesztésre és az emberi jogok sérelmeire asszociálnak. Az emberek számára ez a szó sokféle szimbolikus jelentést hordozhat. A csonk szó gyakran felidézi a fizikai hiányosságokat, amelyeket a sérült emberek szenvednek. Ezek a hiányosságok lehetnek izomhiányok, szervi rendellenességek vagy fizikai sérülések, amelyeket sérülés vagy betegség okozott. A csonk szó azonban nem csak a fizikai hiányosságokra utal. A csonk szó gyakran arra a kirekesztésre is utal, amelyet a társadalmi csoportok élnek át. Az emberek, akik különböző okok miatt kirekesztettek, gyakran érzik magukat csonkítva, ami azt jelenti, hogy hiányzik valami, ami szükséges ahhoz, hogy teljesen elfogadhatóak legyenek. Végül a csonk szó gyakran arra az emberi jogok megsértésére utal, amelyet a kirekesztettek átélnek. A kirekesztés általában társadalmi szinten történik, de ez a gyakorlat gyakran megsérti az emberi jogokat, és még a bűncselekményekbe is vezethet.

Szinonimák

 1. Incomplete.
 2. Partial.
 3. Imperfect.
 4. Abbreviated.
 5. Unfinished.
 6. Mutilated.
 7. Abridged.
 8. Cut off.
 9. Curtailed.
 10. Fragmentary.

Antonímák

Az antonimák a „csonk” szóhoz tartoznak, amelyet általában teljes, komplett vagy egésznek nevezünk. Az antonimák közé tartozik a „hiányos”, „félkész”, „rövid” és „nem teljes” kifejezések. Ezek a szavak arra utalnak, hogy a dolog, amelyről beszélünk, nem teljes, hanem csak részben készült el. Más antonimák a „korlátozott”, „elégtelen” és „hiányzó”, amelyek arra utalnak, hogy a dolog, amelyről beszélünk, nem teljes, hanem csak részben van jelen. Az antonimák közé tartozik még a „részleges”, amely arra utal, hogy a dolog, amelyről beszélünk, csak részben van jelen. Az antonimák közé tartozik még a „hiányzó”, amely arra utal, hogy a dolog, amelyről beszélünk, nem teljes, hanem csak részben van jelen.

Példamondatok

 1. Az állásinterjún a kérdéseket csak csonk válaszokkal tudtam megválaszolni.
 2. A levelemet csonk mondatokkal írtam meg.
 3. A kollégám csonk megjegyzéseket tett a munkámról.
 4. Az előadás csonk maradt, mivel a prezenterem elfelejtette elmondani a lényeges részeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: