Csontoz szó jelentése

A csontozás az emberi test és a nagyobb állatok testének csontvázát alkotó csontok rendszere. A csontozás az élőlények csontvázának alapvető strukturális felépítését adja, amely lehetővé teszi a mozgást, a testtartást és a szervezet más funkcióinak ellátását. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csontozás szó jelentését és azt, hogyan segíti a test működését.

Lexikológia

Az állatok szó csontozása azt jelenti, hogy a csontok egymáshoz vannak kapcsolva és az állatok testének támogatására szolgálnak. A csontok között a csontokon kívüli szövetek, mint például az izmok, a porcok és az inak, segítik a mozgást és a stabilitást. A csontok között megtalálhatóak a csontszalagok és az ízületek is, amelyek lehetővé teszik az állatoknak, hogy mozogjanak, és érzékeljék a különböző irányokat. A csontok egymáshoz való kapcsolódása olyan, mint egy komplex rendszer, amely lehetővé teszi az állatok számára, hogy a testükkel és a környezetükkel interakcióba lépjenek.

Etimológia

A szó eredete a görög köznyelvben található ‘osteon’ szóból származik, amely magában foglalja a csontokat. A kifejezés a 17. században jelent meg először az angol nyelvben, és azóta használják az anatómiai csontokra vonatkozó kifejezésként. Az elnevezés a görög ‘osteo’ és ‘logia’ szavakból származik, amelyek szó szerint „csontokkal kapcsolatos tanulmányokat” jelentenek. A kifejezés akkoriban a csontok szerkezetének tanulmányozására utal, és ez a jelentés ma is érvényes.

Jelentés különböző szótárakban

A „csontoz” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford American English Dictionary szerint a csontoz „a csontok összekapcsolását jelenti, amelyeket ízületi szövetek, szalagok, izmok és egyéb szövetek kötnek össze”. A Merriam-Webster szótár szerint a csontoz „a csontokat összekötő szövetek összefoglaló neve”. A Cambridge Dictionary szerint a csontoz „a csontokat összekötő szövetek összefoglaló neve, például szalagok, ízületek, izmok stb.” A Wiktionary szerint a csontoz „a csontokat összekötő szövetek összefoglaló neve, például szalagok, ízületek, izmok, stb.”.

Asszociációk

 • munkahelyi biztonság.
 • feladatok.
 • határidők.
 • adminisztráció.
 • költségvetés.
 • dokumentáció.
 • projektmenedzsment.
 • szabályzatok.
 • rendszerek.
 • kontrol.

Szinonimák

 1. személyesen, helyben.
 2. közvetlenül.
 3. szemtől szemben.
 4. látogatással.
 5. megjelenéssel.
 6. találkozással.
 7. jelenlétével.
 8. rendelkezésével.

Példamondatok

 1. A csontoz megtalálása segített az orvosoknak megérteni, hogy milyen sérüléseket szenvedett az áldozat.
 2. A csontoz tanulmányozása nagyban segített az antropológusoknak a válaszok megkeresésében.
 3. A csontoz vizsgálata segített megállapítani, hogy a holttest milyen korú volt.
 4. Az orvosok megvizsgálták a csontozt, hogy meghatározzák a betegség okát.
 5. Az antropológusok a csontoz segítségével képesek voltak megállapítani, hogy melyik kultúrához tartozott a régészeti lelet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: