Csoportos szó jelentése

A „csoportos” szó jelentése alapvetően arra utal, hogy valamilyen tevékenységet vagy eseményt több ember együttesen végrehajt. A csoportok lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, állandóak vagy ideiglenesek, és különböző célokra szerveződhetnek. A csoportos tevékenységek lehetnek szabadidős, munkahelyi vagy tanulmányi jellegűek, és az emberek számára lehetőséget adnak a kapcsolatok építésére, a közös célok elérésére és az együttműködésre. A csoportos tevékenységek fontos szerepet játszanak az emberi életben, és sok esetben segítenek az egyéneknek a személyes fejlődésben és az élmények megosztásában.

Lexikológia

A szó csoportos olyan fogalom, amely a nyelvtanban fontos szerepet tölt be. A szó csoportos egy olyan egység, amely két vagy több szóból áll, és együtt alkotnak egy jelentést. Az egyes szavak önállóan nem rendelkeznek jelentéssel, csak akkor, ha együtt alkotnak egy szócsoportot.

A szócsoportok lehetnek egyszerűek vagy összetettek, és különböző funkciókat tölthetnek be a mondatban. Például a tárgy szócsoportja az a szócsoport, amely az állítmányt követi, és amelyre az állítmány hatást gyakorol. Az alany szócsoportja az a szócsoport, amely az állítmány előtt áll, és amelyről az állítmány kijelenti valamely tulajdonságát vagy állapotát.

A szócsoportokban a szavak közötti kapcsolatok lehetnek rögzítettek vagy szabadon változtathatók. Például a határozó szócsoportokban a szavak sorrendje szabadon változtatható, és a mondat jelentése nem változik. Azonban a tárgy szócsoportban a szavak sorrendje rögzített, és ha megváltoztatjuk, akkor a mondat jelentése is megváltozik.

Összességében a szó csoportos egy fontos fogalom a nyelvtanban, amely segít megérteni, hogyan működnek a szavak együtt a mondatokban, és hogyan alakítják ki a mondat jelentését.

Etimológia

A „csoportos” szó eredete a latin „gruppus” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „csoport”. A szóhasználat a középkorban terjedt el, amikor az emberek gyakran csoportokba szerveződtek, hogy védelmet nyújtsanak egymásnak. A „csoportos” szó első dokumentált használata a 19. században történt, amikor a modern szervezetek és vállalatok megjelenésekor a csoportos munka fontos szerepet játszott.

A „csoportos” szó ma már számos különböző jelentéssel bír, és széles körben használják a szervezetekben, a sportban, az oktatásban és az üzleti életben. A csoportos munka és a csoportos tevékenységek elősegítik a kommunikációt, a kooperációt és a problémamegoldást, és segítenek a tagoknak fejleszteni a szociális és vezetői készségeiket. A „csoportos” szó tehát nem csak a múltban, hanem a jelenben is fontos szerepet játszik az emberi kapcsolatokban és a munkahelyeken.

Jelentés különböző szótárakban

A csoportos szó kifejezés számos szótárban megtalálható, és általában a következő jelentéseket tartalmazza: olyan szó, amely több szóból áll, és közös jelentéssel rendelkezik. Gyakran használják a nyelvtanban, amikor az egyes szavakat összekapcsolják, hogy egy új kifejezést alkossanak. A csoportos szók lehetnek összetett szavak, amelyek két vagy több szóból állnak, például „képzőművészeti kiállítás” vagy „környezetvédelmi szervezet”. De lehetnek szókapcsolatok is, amelyek két vagy több szóból állnak, de nincs közöttük rag vagy kötőjel, például „személygépkocsi vezetője” vagy „egészségügyi intézmény”. A csoportos szavak használata gyakran nélkülözhetetlen a pontos és hatékony kommunikációhoz, és fontos szerepet játszanak a nyelvtanulásban és a nyelvi kifejezőkészség fejlesztésében.

Asszociációk

 1. Barátok.
 2. Munkatársak.
 3. Családtagok.
 4. Tanulótársak.
 5. Sportcsapatok.
 6. Zenei együttesek.
 7. Társasjáték klubok.
 8. Szervezetek.
 9. Vezetők.
 10. Közösségek.

Szinonimák

 • csoport.
 • csapat.
 • társaság.
 • közösség.
 • gárda.
 • brigád.
 • alakulat.
 • egység.
 • osztály.
 • fajta.
 • kategória.
 • típus.
 • rangsor.
 • sorozat.
 • sorba állítás.
 • összeállítás.

Példamondatok

 1. A diákok csoportosan dolgoztak az osztályteremben.
 2. A város turistái csoportosan sétáltak az utcákon.
 3. A sportolók csoportosan érkeztek meg az edzőtáborba.
 4. A munkások csoportosan dolgoztak az építkezésen.
 5. A színészek csoportosan álltak fel a színpadon.
 6. A zenészek csoportosan játszottak a színpadon.
 7. Az állatok csoportosan vonultak végig az erdőn.
 8. A politikusok csoportosan ültek az asztal körül a tárgyaláson.
 9. A vendégek csoportosan érkeztek meg az esküvőre.
 10. Az utazók csoportosan várakoztak a repülőtéren.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: