Csukódás szó jelentése

A csukódás a fizikai jelenség, amelyet azzal jellemeznek, hogy a tárgyak összehúzódnak, összezárnak vagy összezsugorodnak. A csukódás tehát egy mechanikai folyamat, amelynek során egy tárgy összehúzódik, és ezáltal a tárgy mérete csökken. A csukódás különböző módokon jelentkezhet, és lehet fizikai, kémiai vagy biológiai eredetű. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a csukódás jelentését, valamint annak különböző formáit és alkalmazásait.

Lexikológia

A szó csukódás egy nyelvészeti jelenség, amely azt jelenti, hogy egy szó végén lévő hangokat elhagyják, hogy a szó könnyebben kimondható legyen. Például a szó „távolság” elhagyja a „g” hangot, és így a „távolsá” alakot kapjuk. Ez a folyamat a szó csukódásának nevezik. Szó csukódás történhet a szó végén lévő mássalhangzók esetében is, például a szó „szokás” elhagyja a „s” hangot, és „szoká” alakot kapunk. A szó csukódása nagyon fontos a nyelvészetben, mivel segít a szavak kiejtésének megkönnyítésében és a kiejtés pontosságának fenntartásában.

Etimológia

A szó „csukódás” eredete nem teljesen bizonyos, de sok szakértő szerint a szó valószínűleg a germán nyelvekből származik. Az angol „clap” szó egyike a legvalószínűbb előfordulásoknak, ami a közép- és északnyugat-európai nyelvekben megtalálható. A „clap” szót a 16. században használták először az angolban, ami azt jelentette, hogy összezárni vagy összenyomni valamit. A szó eredetileg valószínűleg a német „klappen” szóból származik, ami ugyanazt jelentette. Az angol szó eredete pedig valószínűleg a germán „klap” szóból származik, ami azt jelentette, hogy összecsukni vagy összeszorítani valamit.

Jelentés különböző szótárakban

A csukódás szó jelentése a legtöbb szótárban a következő: „folyamat, amelyben egy testrész vagy szerkezet összehúzódik vagy bezáródik”. Ez a jelentés lehetővé teszi, hogy számos különböző testrész és szerkezet jellemzőjét leírjuk csukódással. Például csukódással leírhatjuk, ahogyan a szemhéj bezáródik, ahogyan a fogak összeszorulnak, ahogyan a szívizom összehúzódik, ahogyan a kéz ökölbe zárul, és ahogyan a tüdő összeszűkül. Mindezek a folyamatok a csukódás közös jellemzőivel rendelkeznek, és megkülönböztetik a csukódást más mozgásoktól, mint például a nyújtás, a forgás, a tágulás, a szimmetria, a szabályozás és a kiegészítés.

Asszociációk

 • Kontrakció.
 • Szorítás.
 • Összeszorítás.
 • Feszülés.
 • Összehúzódás.
 • Rövidülés.
 • Elzáródás.
 • Kötődés.

Szinonimák

 1. becsukódás,.
 2. behajtás,.
 3. bezárás,.
 4. elzárás,.
 5. lezárás,.
 6. összecsukás,.
 7. összetapadás,.
 8. összevonás,.
 9. rögzítés,.
 10. szorítás.

Példamondatok

 1. Az állat szorongása miatt csukódott össze.
 2. A gyerekek számára a levegőben lévő ködöt csukódásként élvezték.
 3. A csukódás a szorongás jele lehet.
 4. A pszichológusok tanácsot adnak a csukódás kezelésére.
 5. A csukódás megakadályozhatja a személy szociális kapcsolatainak kialakulását.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: