Csúnya szó jelentése

Az emberek számos módon értelmezhetik a „csúnya” szót, és sokféleképpen használhatják. A szó jelentése függ az előzményektől, a kultúrától, a korától és a kontextustól. A cikk bemutatja, hogy a „csúnya” szó hogyan változott az évek során, és hogyan alakította a kultúra a jelentését.

Lexikológia

A szó csúnya egy olyan kifejezés, amelyet akkor használunk, amikor valakit vagy valamit sértő, megalázó, bántó szavakkal illetünk. Ez a kifejezés gyakran arra utal, hogy a személy vagy a dolog, amit megnevezünk, valamilyen módon szégyenletes, megalázó vagy lealacsonyító. A szó csúnya egyike azoknak a szavaknak, amelyeket a legtöbb ember szeretne elkerülni, mivel ezek a szavak gyakran bántóak és sértőek.

Etimológia

A „csúnya” szó eredete a 15. századi angolban keresendő. Ekkoriban a „csúnya” szó az „ugyanarra” szóval együtt volt használva, ami egy középkori angol kifejezés volt, amelynek jelentése „szörnyű, szégyenletes, szörnyű”. A kifejezés eredetileg azzal a szándékkal használták, hogy leírják a borzalmas szörnyeket, amelyek a középkori hiedelmek szerint léteztek. Az „ugyanarra” szó egy idővel átalakult „cunne” szóvá, amelynek jelentése „csúnya”. Az eredeti szó eredete ismeretlen, de valószínűleg a germán nyelvek egyikéből származik. A „csúnya” szó végül a 17. században kezdett elterjedni, és azóta a világ nyelvein használják.

Jelentés különböző szótárakban

A „csúnya szó” általános megértése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a csúnya szó „olyan szó, amely bántó, tiszteletlen, kíméletlen vagy sértő jelentéssel bír”. A Merriam-Webster szótár szerint a csúnya szó „olyan szó, amely tiszteletlenséget, sértést vagy szemérmetlenséget sugall”. A Cambridge Dictionary szerint a csúnya szó „olyan szó, amely tiszteletlenséget, sértést vagy szemérmetlenséget sugall, és gyakran használják, hogy megbántsonak valakit”. A Collins Dictionary szerint a csúnya szó „olyan szó, amely tiszteletlenséget, sértést vagy szemérmetlenséget sugall”.

Asszociációk

 • ronda.
 • undorító.
 • szörnyű.
 • borzalmas.
 • szomorú.
 • fekete.
 • kínos.
 • szánalmas.
 • szomorító.
 • bűzlik.

Szinonimák

 1. Gonosz.
 2. Szörnyű.
 3. Rondácska.
 4. Félelmetes.
 5. Undorító.
 6. Sármos.
 7. Rémes.
 8. Szomorú.
 9. Büdös.
 10. Képtelen.

Példamondatok

 1. Az új ruhája csúnya volt, így nem akart előtte kimenni.
 2. Az új szobájában csúnya színű falak voltak.
 3. A csúnya kabátja elrontotta az összesített megjelenését.
 4. Az a csúnya megjegyzés, amit tett, nagyon sértő volt.
 5. Az a csúnya viselkedés nem elfogadható.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: