Csuromvíz szó jelentése

A csuromvíz egy olyan kifejezés, amelyet a világ számos nyelvén használnak. Ez a kifejezés gyakran használható arra, hogy leírja a nagy mennyiségű, szennyezett vizet, amely egyes területeken ömlik. Az alábbiakban megvizsgáljuk a csuromvíz szó jelentését, valamint a kapcsolódó kulturális jelentéseket.

Lexikológia

A szó csuromvíz egy összetett szó, amely azt jelenti, hogy a víz olyan mértékben fel van színezve, hogy alig látható. A szó eredete a 16. században kezdődött, amikor a hollandok használták a „csurom” szót, amely a víz sötét színét jelentette. A szó később elterjedt a skandináv nyelvekben is, és ma már sok nyelvben használják. A csuromvíz szó általában olyan vízzel kapcsolatos, amely szennyezett, sötét színezetű, és még a szemnek is alig látható. Ez a szó akkor használatos, amikor a víz olyan sötét színű, hogy még a szemnek is alig látható. A csuromvíz leggyakrabban a szennyezett vízzel kapcsolatban használatos, de a természetes víz is lehet csuromvíz, ha sötét színű.

Etimológia

A szó „csuromvíz” eredete a magyar nyelvben a 16. századig nyúlik vissza. Eredetileg a szó a „csurom” szóból származik, ami a „csurog” szóból ered. Az eredeti jelentése „csurogó víz”, ami akkoriban a vízfolyásokra vonatkozott. Az első írásos megemlítését 1510-ben találták meg egy úgynevezett „Magyar történeti krónikában”. Az írás szerint a csuromvíz „az emberek számára hasznos áramlások”. A szó egyre népszerűbbé vált, és a 19. században már a szennyvízcsatornákra is használták. A 20. században a szót egyre inkább a szennyezett folyókra és patakokra használták, de még ma is használják a tiszta vízfolyásokra is.

Jelentés különböző szótárakban

A csuromvíz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a csuromvíz „a rendszeresen kifolyó, szennyezett víz”. Ugyanakkor a Merriam-Webster szótár szerint a csuromvíz „a lefolyó, szennyezett víz, amely szivárgásból vagy áradásból származik”. A Cambridge English Dictionary szerint a csuromvíz „szennyezett víz, amely rendszeresen áramlik, lefolyik, vagy árad”. Mindegyik szótár szerint a csuromvíz szó jelentése azt jelenti, hogy szennyezett víz, amely rendszeresen áramlik, lefolyik, vagy árad.

Asszociációk

 • víztisztítás.
 • természetes források.
 • klórmentes víz.
 • környezetvédelem.
 • egészséges életmód.
 • ökológiai lábnyom.

Szinonimák

 1. Tiszta víz.
 2. Tiszta forrás.
 3. Tiszta ásványvíz.
 4. Tisztított víz.
 5. Friss víz.
 6. Közforrás.
 7. Csapvíz.
 8. Szűrt víz.
 9. Ökológiai víz.
 10. Ökológiailag tiszta víz.

Példamondatok

 1. A csúromvíz általában nagyon hideg, ezért jobb, ha úszni csak meleg vízben mersz.
 2. A csúromvíznek nagy szerepe van a talajvíz szintjének szabályozásában.
 3. A csúromvízben sokféle színes hal él, amit érdemes megfigyelni.
 4. A csúromvíz színe gyakran változik a nap folyamán.
 5. A csúromvíz különleges illata mindig visszahoz néhány különleges gyermekkori emléket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: