Gyakori szó jelentése

A „gyakori” szó mindenki számára ismerős, hiszen mindennapi beszédünkben gyakran használjuk. Ám vajon mit jelent valójában ez a szó? Milyen kontextusokban alkalmazzuk leggyakrabban, és milyen szinonimái vannak? Ebben a cikkben áttekintjük a „gyakori” szó jelentését és használatát, hogy jobban megérthessük annak szerepét a nyelvünkben.

Lexikológia

A szó gyakori azt jelenti, hogy valami rendszeresen, gyakran előfordul. Ez lehet bármilyen dolog, például egy betegség, egy esemény, vagy egy szó használata. A gyakoriság fontos szempont lehet sok területen, például az egészségügyben vagy a marketingben. Ha valami gyakori, akkor nagyobb figyelmet kell rá fordítani, és lehet, hogy szükség van rá, hogy megfelelően kezeljük vagy kezeljük. Az is fontos, hogy figyelembe vegyük a gyakoriságot, amikor információkat vagy adatokat elemzünk. Ha valami gyakori, akkor valószínűleg fontos tényező, és figyelembe kell venni a döntéshozatal során. Összességében a gyakoriság fontos fogalom, amelyet számos területen figyelembe kell venni.

Etimológia

A „gyakori” szó eredete a latin „frequens” szóból származik, ami annyit jelent, hogy gyakori vagy sűrű. A szóhasználat azonban nem korlátozódik csak a latin nyelvre, hiszen az angol „frequent” és a francia „fréquent” szavak is ugyanezt jelentik. A „gyakori” szó gyakran használt kifejezés a mindennapi beszédben, és jelentése az idő múlásával sem változott jelentősen. A szó használata azonban gyakran eltérő lehet a különböző nyelvekben, és az is előfordulhat, hogy egy szó jelentése kulturális vagy történelmi okokból változik. Összességében a „gyakori” szó eredete és használata szorosan összefügg a nyelvi és kulturális hagyományokkal, és a szó jelentése az idő múlásával alakul és változik.

Jelentés különböző szótárakban

A gyakori szó jelentése az egyik legfontosabb információ, amelyet egy szótárban vagy szógyűjteményben találhatunk. Azonban az eltérő források gyakran különböző definíciókat adnak ugyanannak a szónak. Ezért fontos, hogy több forrásból is tájékozódjunk, ha pontosan szeretnénk megérteni egy adott szó jelentését.

A szótárakban általában rövid, tömör definíciókat találunk, amelyek általában a szó legáltalánosabb jelentését foglalják össze. Azonban a szó kontextusától és az adott nyelvhasználattól függően a jelentése változhat. Például egy adott szó lehet szleng kifejezés, amelynek jelentése eltér a hivatalos nyelvhasználattól.

A mai világban a szótárak nem csak a szó jelentését adják meg, hanem gyakran példákat is közölnek az adott szó helyes használatára. Ez segíthet abban, hogy a szó jelentése mellett megértsük, hogyan kell helyesen használni azt a nyelvben.

Összességében tehát a szótárakban található gyakori szó jelentései fontosak a nyelvtanulás és a nyelvhasználat szempontjából, azonban érdemes több forrásból is tájékozódni, hogy a szó jelentése a legpontosabb legyen.

Asszociációk

 1. Ismétlődő.
 2. Rendszeres.
 3. Általános.
 4. Gyakran előforduló.
 5. Szokványos.
 6. Mindennapos.
 7. Előforduló.
 8. Szokásos.
 9. Alapvető.
 10. Normális.

Szinonimák

gyakran előforduló, gyakori jelenség, ismétlődő, állandó, szokványos, megszokott, rendszeres, gyakran előforduló, gyakran tapasztalt, gyakran előforduló, gyakran megismétlődő, gyakran ismétlődő, gyakran tapasztalt, megszokott, állandó, szokványos, mindennapos, rutinszerű.

Példamondatok

 1. A fejfájás gyakori panasz az emberek között.
 2. Az időjárás változása gyakori téma a beszélgetésekben.
 3. A kutyák horkolása gyakori jelenség az éjszakai alvás során.
 4. A számítógép használata miatt a szemfáradtság gyakori probléma lehet.
 5. A túlzott cukorfogyasztás gyakori okozója a fogszuvasodásnak.
 6. A késés gyakori előfordulás az utazás során.
 7. Az álmatlanság gyakori tünet a stresszes életmód miatt.
 8. A szakítások gyakoriak a modern kapcsolatokban.
 9. Az autópályán az autók közötti balesetek gyakori veszélyforrások.
 10. A telefonfüggőség gyakori probléma a mai korban.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: