Házadó szó jelentése

A „házadó” kifejezés az adózás világában ismert fogalom, mely az ingatlanok után fizetendő adót jelenti. Az adó mértéke az ingatlan értékétől, elhelyezkedésétől és más tényezőktől függően változik. A házadó fontos szerepet játszik az államháztartásban, hiszen jelentős bevételi forrást jelent. A cikkben részletesen bemutatjuk a házadó jelentését, szabályozását és az ingatlanadózás legfontosabb kérdéseit.

Lexikológia

A házadó fogalma az adózásban egy olyan adó, amelyet az ingatlan tulajdonosai fizetnek azért, hogy birtokolják a tulajdonukban lévő ingatlant. Az adó mértéke általában a tulajdonos által birtokolt ingatlan értékétől függ, és az adóbevételeket általában a helyi önkormányzatok használják fel. A házadó az egyik legfontosabb bevételi forrása a helyi önkormányzatoknak, és segít finanszírozni a helyi infrastruktúra fejlesztését, a közszolgáltatásokat és a közterületek karbantartását. Az adó mértéke és az adókötelezettség pontos feltételei változóak lehetnek országonként és akár településenként is. A házadó befizetése kötelező, és a tulajdonosoknak évente, általában az adóév végén kell befizetniük az összeget.

Etimológia

Az „házadó” szó eredete az adózás történetével függ össze. Az adóztatás a történelem során mindig is fontos szerepet játszott a gazdasági életben. Az adók különböző formái léteztek, például a földadó, az útadó, a vámtarifa és az általános forgalmi adó. Az adók kivetése mindig is vitákat váltott ki az adófizetők és a hatóságok között.

Az „házadó” szó azonban kifejezetten az ingatlanokra kivetett adóra utal. Az ingatlanok adóztatása már az ókori Rómában is létezett, és az adó mértéke az ingatlan értékétől függött. A középkorban az ingatlanok adóztatása is felmerült, és az adó mértéke az ingatlan nagyságától, állapotától és használatától függött.

A „házadó” kifejezés azonban csak az újkorban terjedt el. Az első írásos emlék az 1790-es évekből származik, amikor az Egyesült Államokban bevezették az ingatlanadót. A „házadó” kifejezés azonban csak később, az 1800-as években terjedt el, amikor az ingatlanok adóztatása egyre elterjedtebbé vált.

Az „házadó” szó ma már szinte minden nyelvben használatos, és az ingatlanokra kivetett adóra utal. Az adó mértéke az ingatlan értékétől, használatától és állapotától függ, és az adóbevétel jelentős részét a helyi önkormányzatok használják fel.

Jelentés különböző szótárakban

A házadó szó jelentése az adózási rendszerben a lakóingatlanokra kivetett adó összegét jelenti. Az adó mértéke általában az ingatlan értékétől függ, és évente fizetendő. A házadó összegének meghatározásához az ingatlanok értékét rendszeresen felmérik, és az adó összegét ennek alapján számítják ki. A házadó rendszerét számos országban alkalmazzák, és az adóbevételek jelentős részét képezik az állami költségvetésben. A házadó szótárakban tehát az adózással és az ingatlanokkal kapcsolatos fogalmak között található meg.

Asszociációk

 1. Hazafiság.
 2. Otthon.
 3. Magyarország.
 4. Lakóhely.
 5. Vendéglátás.
 6. Barátság.
 7. Vendégvárás.
 8. Család.
 9. Szállás.
 10. Kulturális örökség.

Szinonimák

 • otthoni.
 • helyi.
 • belföldi.
 • hazai.
 • helybeli.
 • helyhez kötött.
 • helyspecifikus.
 • helyi eredetű.
 • helyszíni.
 • helyhez kötődő.

Példamondatok

 1. A hazádók mindig az ország érdekében cselekednek.
 2. A hazádók büszkén viselik a nemzeti színeket.
 3. Az ünnepi beszédet egy hazádó politikus tartotta.
 4. A hazádó szervezetek segítenek az otthon nélkül maradtakon.
 5. A hazádók mindig ott állnak az ország védelmében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: