Biszke szó jelentése

A „biszke” szó egy magyar nyelvű kifejezés, amelynek jelentése nem mindig egyértelmű. Sokak számára ismerős lehet, de mások számára teljesen idegen. Ebben a cikkben megpróbáljuk tisztázni a szó jelentését és eredetét, valamint bemutatjuk, hogy milyen összefüggésekben használják a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A biszke szó a török nyelvcsaládba tartozik, és azt jelenti, hogy „pihenőhely”. A történelem során a biszke szó használata a nomád életmódban volt elterjedt, amikor az emberek hosszú utazásokat tettek és szükségük volt olyan helyre, ahol megpihenhettek, pihenőt tarthattak, és feltöltődhettek az útra. Ma a biszke szó használata kiterjedt az építőiparra is, ahol a munkásoknak szükségük van olyan helyre, ahol szerszámaikat és anyagaikat tárolhatják, és ahol dolgozni tudnak. A biszke szó tehát a pihenőhely és a munkahely összekapcsolódását jelenti, és fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében.

Etimológia

A „biszke” szó eredete nem teljesen tisztázott, azonban számos elmélet létezik róla. Egyesek szerint a szó a török nyelvből származik, és a „bisküvi” szóból ered, melynek jelentése keksz vagy sütemény. Mások szerint a „biszke” szó a cigányok nyelvéből származik, és a „bicska” szóból ered, melynek jelentése kés. Egy másik elmélet szerint a „biszke” szó a román nyelvből származik, és a „biscuite” szóból ered, melynek jelentése keksz.

Bárhonnan is származik a „biszke” szó, az biztos, hogy az évtizedek során beépült a magyar nyelvbe, és ma már széles körben használják. Leggyakrabban a kekszeket, süteményeket vagy édességeket jelölő szóként használjuk, azonban a késre vagy más tárgyakra is utalhat. A „biszke” szó tehát egy érdekes és változatos történettel rendelkező kifejezés, amely szerves részét képezi a magyar nyelvnek.

Jelentés különböző szótárakban

A biszke szó egy közép-ázsiai nyelv, a kirgiz nyelv szókincséhez tartozik. Jelentése többféle formában fordul elő a különböző szótárakban. Az angol nyelvű szótárakban „felt, tent, yurt” szavakkal lehet fordítani, amelyek a hagyományos kirgiz sátorra utalnak. A német nyelvű szótárakban a „filzige, wollene Decke” jelentéssel szerepel, ami egy vastag, gyapjú takarót jelent. A francia nyelvű szótárakban a „tapis de feutre” jelentéssel találkozhatunk, ami szintén egy vastag, filces takarót jelent. A magyar nyelvű szótárakban a biszke szó nem szerepel, de a magyar-kirgiz szótár szerint „sátor” jelentéssel bír. Összességében elmondható, hogy a biszke szó jelentése a hagyományos kirgiz sátorra, valamint egy vastag, gyapjú vagy filces takaróra utal.

Asszociációk

 1. Kirgizisztán.
 2. Főváros.
 3. Központ.
 4. Piac.
 5. Kultúra.
 6. Étel.
 7. Táj.
 8. Nyelv.
 9. Emberek.
 10. Történelem.

Szinonimák

 • stolica Kirgistanu.
 • Bishkek.
 • Kirgizistan fővárosa.
 • Kirgiz főváros.
 • Kirgizisztán fővárosa.
 • Frunze (régi neve).

Példamondatok

Sajnos, nem tudom, hogy milyen szó az „biszke”. Kérlek, pontosítsd a kérdésedet, vagy add meg a szó pontos helyesírását. Köszönöm!.

Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: