Dagadó szó jelentése

A „dagadó” szó sokféle jelentéssel bír, és számos kontextusban használható. A cikk megvizsgálja a szó különböző jelentéseit, és bemutatja, hogyan használható a különböző kontextusokban.

Lexikológia

A szó dagadó egy olyan kifejezés, amely a szólásokban használatos, és egyfajta általános kifejezés a dühös, haragos vagy meglepett érzések kifejezésére. A kifejezés azt jelenti, hogy valaki dühös, haragos vagy meglepett, és érzelmei olyan mértékben növekednek, hogy szinte dagadnak. A kifejezés használható szólásokban is, például „az arca dagadt az indulattól”, ami azt jelenti, hogy valaki nagyon dühös volt. A szó dagadó használatával a beszélő jelzi, hogy egy adott helyzetben valaki haragudott, dühös vagy meglepett.

Etimológia

A dagadó szó eredete sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. A szó eredete a 16. századi spanyol nyelvből származik, ahonnan a „dagado” szó került be a nyelvünkbe. A szó jelentése eredetileg „pattogó, zúgó, zengő” volt, és nagyon hasonlított a mai dagadó szó jelentéséhez. Az első nyomok eredetileg a spanyol szóból származnak, amely a dagado szóból eredeztethető, amelyet a 16. században használtak. A szó eredete azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. A dagado szó eredete a latin „dagare” szóból eredeztethető, amelyet a rómaiak használtak, és jelentése „pattogó, zúgó, zengő” volt. A dagado szó eredete tehát a rómaiak által használt latin szóból eredeztethető.

Jelentés különböző szótárakban

A dagadó szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a dagadó „fokozott vagy figyelemfelkeltő méretekkel, állapottal vagy hatással rendelkező”. A Cambridge szótár szerint a dagadó „valami, ami nagyobb, erősebb vagy jobban látszik, mint amilyen valójában”. A Collins szótár szerint a dagadó „valami, ami nagyobbnak, erősebbnek vagy feltűnőbbnek tűnik, mint amilyen valójában”. A Macmillan szótár szerint a dagadó „valami, ami nagyobbnak, erősebbnek vagy feltűnőbbnek tűnik, mint amilyen valójában”. Mindezek alapján a dagadó szó jelentése az, hogy valami nagyobb, erősebb vagy feltűnőbb, mint amilyen valójában.

Asszociációk

 • játék.
 • dáma.
 • sakk.
 • tábla.
 • figurák.
 • stratégia.
 • kocka.
 • szerencse.

Szinonimák

 1. cseléd.
 2. szolga.
 3. szolgáló.
 4. alkalmazott.
 5. kisegítő.
 6. segítő.
 7. szervitor.
 8. szolgabíró.
 9. szolgálattevő.
 10. szolgálatközvetítő.

Példamondatok

 1. Az óvodában a gyerekek nagy örömmel játszottak a dagadó labdával.
 2. A dagadó pocsolyában a gyerekek szívesen ugráltak.
 3. A dagadó vízparton órákig álldogáltak.
 4. A dagadó tóban a gyerekek horgásztak.
 5. A dagadó folyó mentén sétáltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: