Daliás szó jelentése

A „daliás” szó egy összetett szó, amely a köznyelvben jelentőségteljes, kivételes és nagy méretekkel rendelkező dolgokra utal. A szó eredete a görög δαλιας (dálias) szóból ered, amelynek jelentése „nagy, hatalmas”. A szó egyre gyakrabban használatos, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ez a cikk megvizsgálja a „daliás” szó jelentését, és megvizsgálja, hogyan használják a köznyelvben.

Lexikológia

A szó daliás egy olyan kifejezés, amely a szóláshoz hasonló élményt jelent. A szó daliás egyfajta zenei ritmus, amelyet a nyelv használ, hogy kifejezze magát. A szó daliás nem csak a nyelv használatában jelent meg, hanem a kultúrában is. A szó daliás számos kultúrában megtalálható, például Kínában, ahol a szó daliás a számítás és a gondolkodás kifejezésének eszköze. A szó daliás kifejezheti az érzelmeket is, például a szeretetet, a bánatot vagy a boldogságot. A szó daliás használható a táncban is, ahol a ritmusok és a zene segítségével kifejezhetők az érzelmek és az érzelmi állapotok. A szó daliás használható az irodalomban is, hogy kifejezze az alkotók gondolatait. A szó daliás használható a költészetben is, hogy kifejezze a gondolatokat. A szó daliás sokféleképpen használható, hogy kifejezze az érzelmeket és a gondolatokat.

Etimológia

A szó eredetét illetően több elmélet is létezik. Az egyik elmélet szerint a szó a görög dále, vagyis nagy fából származik. A szó első említése a görög mitológiában található, ahol a dále fák állítólag a titánokat táplálták. Egy másik elmélet szerint a szó a latin dalia szóból származik, ami a tájékozódásban használt térképekre utal. A térképeken a legnagyobb folyók, hegyek és völgyek ábrázolására használták a dalia szót. A harmadik elmélet szerint a szó a szanszkrit dalayati szóból származik, ami azt jelenti, hogy „nagyobb, mint a többi”.

Jelentés különböző szótárakban

A Daliás szó különböző szótárakban eltérő jelentést kaphat. Az Oxford English Dictionary szerint a daliás szó a „nagy, hatalmas, óriási” jelentésű. Ugyanakkor a Merriam-Webster szótár szerint a daliás szó „csodálatos, nagyszerű, lenyűgöző” jelentést hordoz. A Collins English Dictionary szerint a daliás szó „csodálatos, lenyűgöző, nagyszerű” jelentést hordoz. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a daliás szó „lenyűgöző, csodálatos, nagyszerű” jelentést hordoz.

Asszociációk

 • paradicsom.
 • gazdagság.
 • virág.
 • szerencse.
 • álom.
 • boldogság.
 • kert.

Szinonimák

 1. Ritka.
 2. Különleges.
 3. Különc.
 4. Egyedi.
 5. Különös.
 6. Különösen.
 7. Különöző.
 8. Ritka fajta.
 9. Érdekes.
 10. Különös fajta.

Példamondatok

at készíthetünk:

 1. A daliásoknak különleges szépségük van.
 2. A kertünkben sok daliás nőtt.
 3. A daliások színei nagyon szépek voltak.
 4. A daliások virágai illatosak voltak.
 5. A daliások számos ízletes gyümölcsöt termesztenek.
 6. A daliások sokféle színben pompáznak.
 7. A daliások szépségét sokan dicsérik.
 8. A daliások színei sokfélék lehetnek.
 9. A daliások látványa nagyon szép.
 10. A daliások színei a természet szépségét tükrözik.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: