Dana szó jelentése

A „dana” szó egy szanszkrit szó, amely az adományozás, ajándékozás szavát jelenti. E szó használata a buddhizmusban és a hinduizmusban egyaránt gyakori, és a két vallásban is fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „dana” szó jelentését a két vallás szemszögéből, és megvizsgáljuk, hogy miként használják ezt a szót a mindennapi életben.

Lexikológia

Dana az indiai hagyományokban egy olyan szó, amely az adományozás, a jótékonyság és a támogatás szimbólumává vált. A dana annyit jelent, hogy adományozunk, és ez az adomány lehet bármilyen jellegű, lehet akár anyagi, akár szellemi. A dana különösen fontos szerepet játszik az indiai kultúrában, mivel az emberek számára fontos, hogy segítsenek egymásnak. Az adományozás egyfajta szeretet és támogatás jelképe, ezáltal segítve az embereket a szükségleteik kielégítésében. A dana segíthet az embereknek abban, hogy kapcsolatot teremtsenek másokkal, és ezáltal segít nekik a közösségükben és a társadalomban is.

Etimológia

A Dana szó eredete a szanszkritban található dana szóból ered, ami annyit tesz, hogy „ajándék”. Az ajándékozás kultúrája már az ókori Indiában is létezett, és a szanszkrit szó azzal kapcsolatban született, hogy az emberek tiszteletüket és hálájukat fejezték ki mások felé. Az ajándékozás számos formában történhet, a legtöbb esetben egy adományozó adományoz egy adományozottnak. Az ajándékozás gyakorlata általában a kölcsönös szeretetet és tiszteletet fejezi ki, és a kapcsolatok megerősítésének egyik módja. Az ajándékozás gyakran szimbolikus jelentést is hordoz, mivel az adományozó szándéka szerint az adományozott számára egyfajta áldás jelent.

Jelentés különböző szótárakban

A Dana szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a Dana szó jelentése „egy személy, aki a vallási tanoknak megfelelően él”. A Merriam-Webster szótár szerint a Dana szó jelentése „egy személy, aki a vallásos elvek és szokások szerint él”. A Cambridge Dictionary szerint a Dana szó jelentése „egy személy, aki szigorúan betartja a vallási elveket és szokásokat”. Mindegyik szótár egyértelműen meghatározza a Dana szó jelentését, ami azt jelenti, hogy a Dana szó egy olyan személyre utal, aki szigorúan betartja a vallási elveket és szokásokat.

Asszociációk

 • melegítő.
 • lány.
 • cipő.
 • szőke.
 • szerelem.
 • kacsa.
 • szív.
 • kaland.
 • szikla.

Szinonimák

 1. Finanszírozás.
 2. Költségvetés.
 3. Pénz.
 4. Jövedelem.
 5. Támogatás.
 6. Közös kassza.
 7. Forrás.
 8. Megtakarítás.
 9. Csapatmunka.
 10. Közös erőforrás.

Példamondatok

 1. Dana szeretett repülni a szabadságát élvezve.
 2. Dana nagyon szerette a színpadi előadásokat.
 3. Dana mindig először könyveket olvasott, mielőtt bármi mást tett volna.
 4. Dana szeretett túrázni a hegyekben, hogy közelebb kerüljön a természethez.
 5. Dana szeretett segíteni a rászorulóknak, ahol csak tudott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: