Dedikál szó jelentése

A dedikálás egy olyan szokás, amelyet könyvek, lemezek és más kiadványok esetében használnak. A dedikálás olyan személyes üzenet, amelyet az alkotó egy adott kiadványhoz köt. Ez a személyes üzenet általában a kiadvány tulajdonosának szól, és magában foglalhatja az alkotó nevét, az alkotás címét, és más személyes üzeneteket. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mit jelent a dedikálás szó, és hogyan használhatjuk ezt a szokást.

Lexikológia

Dedikálás egy olyan kifejezés, amelyet a könyvek és más kiadványok dedikálására használunk. A dedikálás azt jelenti, hogy egy szerző, szerkesztő vagy kiadó egy könyvet, egy albumot vagy más kiadványt egy konkrét személynek ajánl fel. Ez az ajándék általában egy különleges alkalomra, például egy barát születésnapjára vagy egy könyv bemutatására szolgál. A dedikálás egy olyan módja az ajándékozásnak, amely kifejezi a szerző, szerkesztő vagy kiadó szeretetét és tiszteletét a számára. A dedikálás egy nagyon személyes gesztus, amelyet a szerző, szerkesztő vagy kiadó készít. A dedikálás egy személyes üzenetet is tartalmazhat a dedikált személynek, amelyet a szerző, szerkesztő vagy kiadó ír.

Etimológia

A dedikál szó eredete nagyban kapcsolódik a latin „dedicare” szóhoz, ami annyit jelent, hogy „megáldozni”, „kijelölni” vagy „áldozatot mutatni”. A szó a 15. században jelent meg a nyelvben, amikor a könyvek dedikációval készültek, ami azt jelentette, hogy a szerző egy könyvet ajándékozott valakinek, és a dedikáció a könyvre írt üzenet volt, amelyet a szerző az ajándékozott személynek címzett. Azóta a dedikál szó megőrizte eredeti jelentését, de a mai világban általában olyan dolgokra használják, mint például egy könyv, egy kép, egy festmény vagy egy levél. A dedikál szót általában azzal a szándékkal használják, hogy egy adott személynek kifejezzék a tiszteletet, szeretetet vagy elismerést.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „dedikál” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a szó „(valakinek) különleges vagy különleges alkalomra írt, dedikált művet jelent”. Az Amerikai Heritage Dictionary szerint a szó „egy szerzőnek, hogy egy különleges alkalomra egy könyvet vagy más publikációt egy személynek ajánljon”. Az Urban Dictionary szerint a szó „egy szerzőnek, hogy egy könyvet, magazint vagy más publikációt egy személynek ajánljon, általában a címlapon írva”. A Merriam-Webster szerint a szó „egy könyvet, magazint vagy más publikációt egy személynek ajánlani”. Mindezek alapján a szó „dedikál” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de alapvetően egy különleges alkalomra írt, dedikált művet jelent.

Asszociációk

 • autogram.
 • könyv.
 • ajándék.
 • szeretet.
 • barátság.
 • köszönet.
 • elismerés.
 • ünnep.
 • értékelés.
 • figyelem.

Szinonimák

 1. Aláír.
 2. Autogram.
 3. Ajándékoz.
 4. Megkülönböztet.
 5. Megjegyez.
 6. Dícsér.
 7. Áldás.
 8. Felajánlás.
 9. Engedélyez.
 10. Tiszteleg.

Antonímák

elutasít.

Példamondatok

 1. Az író személyesen dedikálta a könyvet az olvasónak.
 2. A sztár dedikálta a rajongói számára a koncert után.
 3. Az író dedikálta nekem a könyvét egy aláírással.
 4. Az énekes előadás után dedikálta a CD-ket a rajongóinak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: