Dédszülő szó jelentése

Az elmúlt évszázadokban a családok számos módon változtak, és a családtagok számos új jelentéssel bírnak. Az egyik ilyen új jelentés a „dédszülő” szó. A dédszülők olyan családtagok, akik a szülők szülei, és akiknek a szerepe a családban óriási. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit jelent a „dédszülő” szó, és megnézzük, milyen szerepet töltenek be a családokban.

Lexikológia

A szó dédszülő (vagy árva nagyszülő) egy olyan személy, aki a saját szülei halála után maradt árva. A dédszülők gyakran segítenek a gyerekeknek a szüleik halála után, és megpróbálják átvenni a szülői szerepet. Ezek a személyek gyakran segítenek a gyerekeknek abban, hogy elbírják a szüleik halálával járó érzelmi trauma nyomait, és segítenek nekik abban, hogy átéljék a gyászfolyamatot. A dédszülők szerepe azonban nem csak abban áll, hogy segítsenek a gyerekeknek a gyászfolyamatban. Sok esetben ők vállalják a szülői feladatokat is, beleértve a gyermekek nevelését, gondoskodását és támogatását. A dédszülők gyakran segítenek a gyerekeknek abban is, hogy megtalálják a helyes útjukat az életben, és segítséget nyújtanak nekik a nehéz időszakokban.

Etimológia

A „dédszülő” szó eredete a 16. században kezdődött. Az angolban a „dédszülő” szó a „grandfather” szóból ered. A „grandfather” szót a „grand” és a „father” szavak összevonásával alkották meg, ami azt jelenti, hogy „nagyapa”. Az angolban a „grand” szó eredete a francia „grand” szóból származik, ami szintén „nagy” jelentéssel bír. A „father” szó pedig a latin „pater” szóból ered, ami maga is „apa” jelentéssel bír. Így a „dédszülő” szó eredete a „grandfather” szóból származik, ami maga is egy összetett szó, melynek eredete a francia és a latin nyelvből származik.

Jelentés különböző szótárakban

A dédszülő szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a dédszülő „az anya vagy apa szülei”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a dédszülő „az anya vagy apa nagyszülei”. A Collins English Dictionary szerint a dédszülő „az anya vagy apa nagyszülei, vagy a nagyanyák vagy nagyapák nagyszülei”. Az Oxford English Dictionary szerint a dédszülő „az anya vagy apa nagyszülei, vagy a nagyanyák vagy nagyapák nagyszülei”. Mindezek alapján láthatjuk, hogy a dédszülő szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet.

Asszociációk

 • nagyszülő.
 • családi örökség.
 • szeretet.
 • történelem.
 • ősi hagyományok.
 • nyugdíjas évek.

Szinonimák

 1. Nagyszülő.
 2. Dédapa.
 3. Dédanyák.
 4. Árván maradt szülő.
 5. Ős.
 6. Ősök.
 7. Őszülő.
 8. Előszülő.
 9. Előszülők.
 10. Ősapák.

Példamondatok

 1. A dédszülőm mindig a legjobb tanácsokat adta nekem.
 2. A dédszülőimnek mindig hálás vagyok a segítségükért.
 3. A dédszülőmnek sok története van a múltjából.
 4. A dédszülőm mindig a legjobb ételeket főzte nekünk.
 5. A dédszülőm sokat segített nekem az iskolában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: