Definiál szó jelentése

A definiálás az egyik alapvető fogalom az elméleti gondolkodásban. A definiálás a fogalom vagy kifejezés pontos jelentésének meghatározására irányuló folyamat. Ennek segítségével képesek vagyunk megérteni egy fogalom vagy kifejezés jelentését, és ezáltal megérteni a kapcsolódó koncepciókat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a definiál szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy hogyan használhatjuk a definiálást a gondolkodásunk tisztázására.

Lexikológia

A lexikológia a szavak és kifejezések jelentésének tanulmányozására összpontosít. Az elsődleges célja a szavak és kifejezések jelentéseinek meghatározása és megértése. A lexikológia egyik alapvető módszere a szó definiálása. Definíciók segítenek meghatározni és kifejezni a szavak és kifejezések jelentését. Egy definíció általában egy szó vagy kifejezés jelentését egy másik szó, kifejezés vagy mondat segítségével magyarázza el. Például, a lexikológia szó definíciója lehetne: „A lexikológia a szavak és kifejezések jelentésének tanulmányozása”.

Etimológia

A szó „definiál” egy latin szóból származik, „definire”, ami maga is a „limitál” igéből származik. A latin „definire” igét az ógörög „horizein” igéből vezetik le, amely maga is a „határokat beállítani” jelentéssel bír. A két szó eredete az óegyiptomi „ḥry” szóból származik, amely maga is a „határokat beállítani” jelentéssel bír. Így a „definiál” szó eredete az óegyiptomi „ḥry” szóból ered, amely maga is a „határokat beállítani” jelentéssel bír.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése valójában számos különböző szótárban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary például azt jelenti, hogy a szó meghatározása, leírása vagy magyarázata a szavak, kifejezések vagy kifejezéseknek. A Merriam-Webster Dictionary pedig azt jelenti, hogy a szó vagy kifejezés meghatározása, amely leírja a jelentését, használatát és egyéb információkat. A szó jelentése tehát attól függ, hogy melyik szótárból használja.

Asszociációk

A „definiál” szó sokféle asszociációt ébreszthet. Először is, a definiálás egyfajta kategorizálási folyamat, amely segít abban, hogy egy tárgyat vagy fogalmat különböző szempontok alapján határozzunk meg. Egy definíció lehet rövid és egyszerű, vagy hosszú és bonyolult is. A definiálás szintén magában foglalhatja a tárgy jellemzőinek meghatározását, ami segíthet abban, hogy megértsük, mi is az a tárgy vagy fogalom. A definiálásnak fontos szerepe van az oktatásban is, hiszen segít a tanulóknak abban, hogy jobban megértsék a tananyagot, és jobban átlássák a témát.

Szinonimák

Egyenértékű, meghatároz, meghatározás, megfogalmaz, körülír, leír.

Antonímák

Az antonimák olyan szavak, amelyek jelentése teljesen ellentétes a definiált szóval. Például a definiált szó „kicsi” antonimái a „nagy”, „hatalmas” és „átlagos”. A definiált szó „nagy” antonimái a „kicsi”, „közepes” és „átlagos”. A definiált szó „jó” antonimái a „rossz”, „bűnös” és „gaz”. A definiált szó „gyenge” antonimái a „erős”, „hatékony” és „hatalmas”. A definiált szó „szeretet” antonimái a „gyűlölet”, „ellenségeskedés” és „félelem”.

Példamondatok

  • Definiálom a szabadságot, mint egy állapot, amikor valaki szabadon cselekedhet anélkül, hogy szabályokat kellene követnie.
  • Definiálom a siker fogalmát, mint amikor valaki eléri a kitűzött céljait.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: