Dékán szó jelentése

Az alábbi cikk a „dékán” szó jelentésével foglalkozik. A dékánok a felsőoktatási intézmények vezetői, akiknek a feladatai közé tartozik a karok szakmai és akadémiai szabályainak betartása, a tanulmányi programok szervezése és a karok működésének közvetítése. A dékánok az oktatási intézmények vezetői, akiknek feladatai a felsőoktatási intézmények működtetésének szabályozása és a karok közötti együttműködés fejlesztése. A cikk tovább foglalkozik a dékánok feladatainak és hatásköreinek részletesebb megismerésével.

Lexikológia

A dékán szó lexikológiája magában foglalja a szó jelentését, eredetét, és a különböző szóhasználati kontextusokat. A dékán egy olyan szó, amely az egyetemi hierarchiában a legmagasabb szintű vezetői pozíciót jelöli. A szó eredete latin dékánus szóból származik, amely maga is a görög dokimosz szóból származik, amely „megvizsgáló”-t jelent. A dékánok általában egyetemi vezetőként tevékenykednek, és felelősek a karok, szakok és tanszékek vezetéséért. A dékánok nagyon fontos szerepet töltenek be az egyetemek életében, és gyakran kulcsszerepet játszanak az egyetemi stratégiák megtervezésében és végrehajtásában.

Etimológia

A szó „dékán” eredete a görög „dekanos” szóból származik, amely maga is a „dekanein” szóból ered, amely maga is „vezető”-nek jelenti. A szó először az 5. században jelent meg, és eredetileg az egyetemi intézmények vezetőjét jelentette. Az egyetemeken a dékánok vezetői pozíciót töltöttek be, és felelősek voltak az egyetemi kurzusok szervezéséért és a tanárok felügyeletéért. A dékánok a mai napig fontos szerepet töltenek be az egyetemeken, és többnyire egyetemi tanárok. A dékánok számos olyan funkciót látnak el, mint például a kurzusok szervezése, a hallgatók felügyelete, a tanárok felügyelete, és a hallgatók képzésének felügyelete.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „dékán” számos szótárban eltérő jelentést kaphat. A Merriam-Webster szótár szerint a dékán egy egyetemi vezető, akinek a felelőssége a képzési programok és az intézmény kuratóriuma által meghatározott szabályok betartása. Az Oxford English Dictionary szerint a dékán egy egyházi vezetői pozíció, amelyet a püspökök általában az egyházmegyékben betöltött személyeknek adnak. A Cambridge Dictionary szerint a dékán egy egyetemi vezető, aki az intézményeket képviseli, és az intézmények közötti kapcsolatokat kezeli.

Asszociációk

A dékán szóval többféle asszociáció járhat, attól függően, hogy hol használják. A legtöbb esetben a dékános szó egy felsőoktatási intézmény vezetőjére utal. A dékánok felelősek az intézmény működéséért, beleértve az oktatási programok, a hallgatói szolgáltatások és a kutatások irányítását. Más esetekben a dékán szót használhatják a vallási vezetőkre is, például papokra vagy imámokra. Ezek a vezetők felelősek a vallás fejlődéséért, az emberek vallási tanításainak követéséért, a szertartások és a vallási ünnepek szervezéséért. A dékán szóval kapcsolatban további asszociációk is felmerülhetnek, például a dékáni kar, amely egy felsőoktatási intézmény tanári testületét jelenti, vagy a dékáni kollégiumok, amelyek hallgatói szállásokat biztosítanak.

Szinonimák

 1. Dekano.
 2. Dekanátus vezető.
 3. Főiskolai vezető.
 4. Egyetemi vezető.
 5. Akadémikus.
 6. Tanársegéd.
 7. Rektor.
 8. Tanár.
 9. Oktató.
 10. Intézményi vezető.

Antonímák

A dékán egy fontos vezetői pozíció a felsőoktatási intézményekben. Az antonimái lehetnek többek között a rektor, a tanár, a hallgató, a kutató, az ügyintéző, a mentor, a mentor, a mentor, a tanácsadó, a konzulens, a könyvtáros, a számítógépes technikus, a szakmai asszisztens, a szakmai tanácsadó, a szakmai konzultáns, a szakmai szakértő, a szakmai fejlesztő, a szakmai trénerek, a szakmai szakemberek, a szakmai vezetők, a szakmai tanácsadók, a szakmai szolgáltatók, a szakmai kutatók, a szakmai tanácsadók, a szakmai szervezők és mások. A dékán egy olyan pozíció, amelyet a felsőoktatási intézmények vezetői töltnek be. A dékán feladatai közé tartozik a közösség vezetése, a szabályok betartatása, a programok és támogatások szervezése, a kutatások koordinálása, a tanárok és hallgatók képzése, a közösségi programok koordinálása, a hallgatók és kutatók támogatása, a közösségi szolgáltatások és programok szervezése és még sok más feladat.

Példamondatok

 1. Az egyetem dékánja egy karizmatikus személy, aki a hallgatók és az oktatók számára is inspiráló erőforrás.
 2. A dékán együttműködési megállapodást kötött a közeli város másik egyetemével.
 3. A dékán előadást tartott a diákoknak a tudományos kutatások fontosságáról.
 4. A dékán örömmel fogadta az egyetem új igazgatói pozíciójába kinevezett személyt.
 5. A dékán előkelősége meghívta a város vezetőit a campus felszentelésére.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: